Ebola-frykt flytter Afrikamesterskapet til Ekvatorial-Guinea

Marokko nektet å være vert - ble utestengt.

Ekvatorial-Guinea er den nye vertsnasjonen for Afrikamesterskapet i fotball, som sparkes i gang den 17. januar. Dette bekrefter den afrikanske fotballkonføderasjonen på sine hjemmesider.

Avgjørelsen kom som en følge av at Marokko, hvor turneringen opprinnelig skulle spilles, ønsket å utsette turneringen fram til 2016. Årsaken var at de fryktet spredning av ebola-viruset i landet når 15 andre afrikanske fotballandslag med tilhørende supportere skulle komme på besøk.

Etter at Marokko bekreftet at de nektet å holde turneringen, ble de straffet med utestengelse fra de to neste utgavene av mesterskapet. I tillegg må de betale en bot på omlag 135 millioner kroner.

– Vi var klare til å holde mesterskapet. Infrastrukturene her er fantastiske. Ingen er mer skuffet enn oss. Spillerne er veldig triste, for de var ekstremt motiverte til å vise hele verden alt Marokko har å by på. Men folkehelsa går foran alt. Man må beskytte marokkanerne, sier Marokkos landslagssjef Mustapha Hadji til den franske radiokanalen RMC.

Krevende på kort varsel

Ekvatorial-Guinea var opprinnelig diskvalifisert fra det kommende Afrikamesterskapet etter å ha brukt en uregistrert spiller. De blir nå automatisk kvalifisert som vertskap.

Ekvatorial-GuineaDet er ikke første gang landet er vertsnasjon for mesterskapet. Så sent som i 2012 arrangerte Ekvatorial-Guinea Afrikamesterskapet sammen med Gabon. Den gangen hadde de imidlertid mange år på å forberede seg. Issa Hatayou, den afrikanske fotballpresidenten, er klar over hvor krevende det er å arrangere en stor begivenhet på så kort varsel.

– Det er ikke lett å mobilisere så store økonomiske og menneskelige ressurser på så kort tid, men jeg tror allikevel at det blir veldig bra. Jeg har besøkt stadionene. I tillegg til de to som ble brukt i 2012, har de bygd to nye som har plass til omkring 15000 mennesker hver, sier Hatayou i et intervju med den franske sportsavisen L'Équipe.

Qatar var nødløsningen

Det lille landet på den afrikanske vestkysten var ikke førstevalget til å erstatte Marokko som vertsland. Algerie, Sør-Afrika, Ghana og Sudan ble spurt om å opptre som nødløsning, men av forskjellige årsaker ønsket ingen av dem å gjøre det. Allikevel var det aldri noen fare for at mesterskapet skulle bli avlyst, skal man tro Hatayou.

– Hvis vi ikke hadde funnet et land i Afrika, hadde vi dratt til Qatar. De tilbød seg å arrangere mesterskapet, og det er vi veldig takknemlige for. Men Afrikamesterskapet er en begivenhet uten sidestykke på kontinentet. Derfor var det vår soleklare prioritet å finne et afrikansk land som kunne steppe inn, sier fotballpresidenten.

Epidemi er usannsynlig

Selv om muligheten eksisterer, er risikoen liten for at Ebola-epidemien skal bryte ut i Ekvatorial-Guinea. Det har ikke vært noen tilfeller av Ebola i landet, og Verdens helseorganisasjon ser på det som helt trygt å arrangere mesterskapet der. De lave tilskuertallene i Afrikamesterskapet – en konsekvens av at de fleste ikke har råd til å reise utenlands for å se sitt land spille fotball – begrenser også risikoen.

Hvor Afrikamesterskapet skal spilles er altså endelig kjent. Hvem som skal spille det, derimot, er fortsatt usikkert. Ekvatorial-Guinea, Sør-Afrika, Algerie, Burkina Faso, Gabon, Kamerun, Cap Verde, Zambia, Tunisia og Senegal er allerede kvalifiserte, men det gjenstår fortsatt seks åpne plasser. Fordelingen av disse avgjøres i kveld, når de siste kvalikkampene skal spilles.

Hverken Sierra Leone, Guinea, Liberia – landene som er preget av Ebola-epidemien – har sjans til å kvalifisere seg.

Stikkord