– Gir et psykisk overtak

Søndag vant Ole Einar Bjørndalen (40) sesongåpningen på Sjusjøen med sine nye kurvestaver. Det feiret han ved å løfte stavene til munnen og kysse dem.

Etter at 40-åringen på en pressekonferanse i mai offentligjorde at han skulle gå med kurvede staver denne sesongen, har ikke reaksjonene latt vente på seg.

– Det har vært en del ufine kommentarer fra enkelte som ikke skjønner at det går an å gå fort med slike staver. Da er det greit å bevise at man kan gjøre nettopp det, sa Bjørndalen til VG etter målgangen.

Drives av nysgjerrighet

Svein Ivar Moen er ansatt som smører på landslaget, men lønnes av Bjørndalen personlig. Han er en av få som har testet ut kurvestavene.

– Ja, jeg har testet dem ut, og det er jo interessant. Det har alltid vært nysgjerrigheten og viljen til å prøve nye ting som driver Ole Einar framover, sier han til Journalen.

Han ser ikke bort fra at konkurrentene vil følge etter skiskytterkongen.

– Hvis han fortsetter å gå like fort, tror jeg nok konkurrentene vil teste dem ut til våren, mener Moen.

– Et lite overtak

TV2s ekspertkommentator Ole Kristian Stoltenberg har ikke selv fått testet de nye kurvestavene. Han tror ikke de var avgjørende for søndagens seier, men er åpen for at det kan gi en mental fordel.

– Jeg vet ikke hva de har å si fysisk, men psykisk gir det ham helt sikkert et lite overtak, sier Stoltenberg til Journalen.

Han tror stavene gjør konkurrentene nysgjerrige, men ser det som lite sannsynlig at noen vil prøve ut stavene denne sesongen.

– Alle bør være nysgjerrige på et produkt en perfeksjonist som Ole Einar har gått god for. De fleste utøverne har imidlertid kontrakter med andre utstyrsleverandører, og dermed er de bundet til å benytte seg av deres utstyr.

– Uventet sterk

NRKs kommentator i skiskyting, Andreas Stabrun Smith, har fulgt Bjørndalen tett over flere år. Han ønsker ikke å gi stavene for mye av æren for prestasjonen.

– Bjørndalen var uventet sterk, men jeg tror ikke konkurrentene føler at han får noe psykisk overtak med de nye stavene. For Ole Einar var det nok likevel viktig å vise at han kan gå fort også med de nye stavene, både for sin egen og produsentens del, sier Smith til Journalen.

I likhet med Ole Kristian Stoltenberg tror ikke Stabrun Smith konkurrentene vil prøve ut stavene med det første.

– Nei, det tror jeg ikke. I alle fall ikke i år. Du må trene mye med kurvestavene for å kunne klare å gå godt med dem. En som ikke har gjort dette vil definitivt ikke ha noen fordel av å bruke dem, avslutter han.

Stikkord