I Carlsens fotspor
Magnus Carlsen (23) har gitt landet vårt sjakkfeber. Sigve Hølleland (18) er blant sjakkikonets arvtagere.
Hølleland ble søndag kåret til norgesmester i sjakk for gutter født i 1996. Samtidig konkurrerer Norges ubestridte sjakkonge Magnus Carlsen om å bli verdensmester for andre år på rad, mot indiske Viswanathan Anand i Sotsji.
18-åringen går andreåret på sjakklinjen ved Norges Toppidrettsgymnas Bærum (NTG). I dag forsov han seg og kom for sent til sjakktreningen som startet klokken ni, men Hølleland har en unnskyldning på lur.
– God søvn er faktisk noe Magnus prioriterer veldig høyt. Han sover veldig mye, sier han.
Det er ikke bare Carlsens sovevaner som inspirerer tenåringen.
– Jeg følger med på alt som skjer i VM. Det er like mye for treningens skyld som for underholdningen. Jeg synes Magnus er veldig interessant å studere, og jeg har blitt en bedre spiller av å se på ham, sier Hølleland.
Sjakktalentet opplever at interessen har blitt større i det siste, og håper at den ikke dabber av med det første.
– Jeg har merket at mange flere synes at det er kult å spille sjakk. Det er veldig gøy, så jeg håper at interessen fortsetter å være høy også på lang sikt, sier han.
– De beste satser mer
Høllelands trener på toppidrettsgymnaset er den sjudoble norgesmesteren Simen Agdestein. Han var også lærer og trener for Magnus Carlsen da sjakkgeniet gikk på NTG.
Agdestein mener at sjakkens status i samfunnet har endret seg etter at Carlsen begynte å hevde seg i verdenstoppen.
– Vi får mye oppmerksomhet, men det har vi egentlig alltid fått. Det er hva slags type oppmerksomhet vi får som har endret seg. Før var sjakk nerdete, nå har det blitt kult. Det har blitt en TV-idrett som folk diskuterer på butikken og alle steder de møtes. Det synes vi er veldig gøy, sier han.
Til tross for sjakkfeberen, har ikke Agdestein registrert en merkbar økning i antall gode spillere i ungdomsalder.
– De som er ungdommer nå, begynte med sjakk før Magnus ble så kjent som han er i dag. Derfor har vi ikke fått en umiddelbar vekst i antall spillere ennå. Men det jeg ser er at de beste er mer villige til å satse på sjakk når de ser hvor populær Magnus har blitt, sier den tidligere norgesmesteren.
Han tror at Carlsens suksess vil ha store ringivirkninger på lang sikt.
– Det er først om noen år at de som begynner nå, blir gode. Men det er klart at den store interessen nordmenn har for sjakk i dag, vil skape en bølge, sier Agdestein.
Fireåring konkurrerer
Allerede nå er det tydelig at sjakk har blitt mer populært hos de aller yngste. Hver måned arrangerer Dragulf turneringer for barn. Etter verdensmesterskapet i 2013, deltok hele 400 barn på turneringen. Dette var, ifølge Agdestein, mye på grunn av god markedsføring, men arrangørene har også i månedene etter klart å opprettholde solide deltakertall.
Agdestein utelukker ikke at det kan dukke opp nye norske sjakkidoler.
– Det er for eksempel en fireåring som har begynt å konkurrere nå. Magnus begynte ikke før han var ni år gammel, så det er jo håp, avslutter treneren.
Nå skal sjakklassen studere vinnerpartiet til den ferske norgesmesteren Hølleland, på samme måte som de vanligvis gjør med Carlsen sine.