Ingen knockout i noen runder

Verken Idrettsforbundet eller Norges Bokseforbundet klarte å vinne på knockout i høring på Stortinget.

Oppheving av forbudet mot proffboksing var temaet under dagens høring på Stortinget. Det var mange som ville ha ordet, og få som ville bli enige.

Premierer å volde hjerneskade

Før høringen sa Roar Petajama til NRK at boksing er trygt, og at Cecilia Brækhus ikke er farlig. Så fikk Legeforeningen, Idrettsforbundet og Bokseforbundene si hva de mente om en mulig opphevelse av forbudet.

– Vi kan ikke belønne noe som gir hjerneskade, sier visepresident i Den Norske Legeforeningen, Jon Helle.

Idrettsforbundet er enige, etter å ha endret mening om saken, ifølge Idretsstyremedlem Oddvar Johan Jensen. Grunnen til meningsendringen skal være innspill fra Legeforeningen og knock-out-loven.

– Vi kan ikke støtte å oppheve forbudet mot proffboksing slik forholdene er i dag, sier Jensen.

Han er enig med Helle i at staten som lovgiver ikke kan gi tillatelse til en idrett som har som formål å skade moststanderen, og som premierer å volde hjerneskade.

Jensen nevner også at slik det ser ut i dag vil ikke en bokser som påfører en annen skade med døden til følge kunne straffeforfølges.

En annen ting han tillegger boksemiljøet er doping og kampfiksing. Det utspillet møter kritikk fra Leidulf Gravåk i Norges Profesjonelle Bokseforbund.

– Vår venn, Fidel Castro, har opphevet forbudet

Mot slutten er det bokseforbundene sin tur. Først, Frank Robert Walstad fra Norges Bokseforbund, underlagt Norges Idrettsforbund.

Han innleder med å peke på alle helsetiltakene som finnes i boksingen. For eksempel at lege er tilstede under hele kampen, og at MR-scan er påbudt av det internasjonale bokseforbundet (AIBA).

Videre sammenlignet han boksing med andre risiko-idretter, som klatring og dykking, og viste til statistikk som sier at dødstallene i de idrettene er større enn i proffboksing.

Leidulf Gravåk i Norges Profesjonelle Bokseforbund støttet Bokseforbundet, og presiserte at hvis en utøver taper på tre knock-outs får ikke utøveren gå inn i ringen igjen.

Avslutningsvis satte Walstad forbudet i et globalt perspektiv:

– Forrige gang dette var på høring, var det fire land i verden som forbød proffboksing: Norge, Iran, Nord-Korea og Cuba. Nå har vår venn Fidel Castro opphevet forbudet, og det er bare trekløveret Norge, Iran og Nord-Korea igjen.

 

Her kan du se høringen i sin helhet.

Stikkord