Italiensk dobbelvinner overrasket med nynorsk

Dorothea Wierer fra Italia imponerte i sporet, på standplass og med språktunga i årets sesongåpning på Sjusjøen.

Foto: Marte Nyløkken Helseth

Italienske Dorothea Wierer overrasket stort da hun sikret seg dobbelseier under sesongåpningen i langrenn på Sjusjøen.

Men det var ikke bare prestasjonene i skisporet og på standplass som fikk det norske folk til å sperre øynene opp. Under pressekonferansen etter rennene dro hun til med noen norske gloser. Og ikke nok med det, glosene Wierer overrasket med var på nynorsk.

- Liker Sjusjøen

Ifølge NRK er det skiskyttervenninnen Jori Mørvke fra Voss som har lært Wierer nynorsk, som hun nå behersker visse fraser med. Og det er ikke uten grunn Wierer har lært seg fraser som "tusen takk", "hytte" og "eg snakker litt nynorsk, men ingen veldig bra". Wierer kunne søndag avsløre at hun har forelsket seg litt i området på Sjusjøen, selv om det var lite sol.

-   Eg liker meg veldig godt her. Men det er ikkje noko sol, eg er veldig glad i sol og det har vi mykje av i Italia. Men på den andre sida har vi ikkje snø i Italia, og det har ein her. Alt i alt synes eg det er helt supert å være her, eg har spesielt blitt glad i hyttene vi bor på, sier Wierer på halvt italiensk, halvt nynorsk etter søndagens renn.

Eckhoff ble beste norske

Wierer var helt overlegen i både lørdagens sprint og søndagens fellesstart på Sjusjøen denne helgen. Under sprinten skjøt hun feilfritt og sikret seieren 37 sekunder foran norske Tiril Eckhoff, som fikk to bom på siste skyting. Wierers landskvinne Karin Oberhofer tok tredjeplassen.

Tiril Eckhoff Foto: Marte Nyløkken HelsethEckhoff kapret også andreplassen bak Wierer i fellesstarten. Der holdt Eckhoff en høyere fart i sporet, men med to bom på siste skyting som kom i tillegg til de to bommene hun hadde i bagasjen fra før, ble den italienske løperen for sterk. Bærums-jenta som skal ta opp arven etter Tora Berger endte åtte sekunder bak Wierer i mål. Til tross for å bli slått med så liten margin sa Eckhoff seg fornøyd med årets første fellesstart.

- Jeg ser positivt på det jeg. Under sesongåpningen i fjor hadde jeg tre bom på siste skyting, mens i år hadde jeg bare to, sier Eckhoff, som synes løypa på Sjusjøen ble vel hard for sin smak.

- Det er nok den hardeste løypa vi skal gå denne sesongen, jeg synes den er verdens verste. Det er så å si ingen flater i løypa. Og når det endelig går litt nedover er det som regel en krapp sving, så du får ikke  noe hvile. Og bakkene er jo ikke akkurat lette de heller, sier Eckhoff og legger til at det er god trening å gå i en så hard løype.  

Os og Bjørndalen seiret

I herreklassen var det, overraskende nok, Alexander Os som trakk det lengste strået i lørdagens sprint. Os har slitt med både kyssesyke og twar de siste sesongene, men til NTB sier han at motivasjonen til å komme tilbake på topp har vært der hele tiden.

I søndagens fellesstart var han uheldig og falt i starten. Dermed var løpet ødelagt for hans del.

Da var det mannen som omtales som kongen av skiskyting, Ole Einar Bjørndalen, som seiret etter en feilfri serie på siste skyting.

- Det ble en bra fight på slutten. Men konkurransen ble avgjort på standplass, sier Bjørndalen til VG søndag.

Stikkord