Northug må prestere for å rekke verdenscupåpningen

Skal Petter Northug sikre seg startnummer til verdenscup-åpningen i Kuusamo om to uker, må han forbedre resultatene fra fjorårets sesongåpning betraktelig.

Foto: Tord Fuglstad

Langrennssjef Åge Skinstad åpnet den tradisjonelle pressekonferansen til langrennslandslaget foran sesongåpningen på Beitostølen,  med å snakke om forholdet mellom landslag og team, som har blitt omdiskutert en god del i flere medier de siste månedene.

– Ikke team mot landslag

– Mange har framstilt det slik at det er forbundet mot team, det er det ikke, sier Skinstad.

NRK-ekspert Jan Post mener imidlertid ikke forholdet er like rosenrødt som Skinstad skal ha det til.

– Jeg tror man skal være glad for at langrenns-Norge er så stort at flere kan satse. Åge sier at de er positive til denne nye trenden. Men jeg tror ikke det er så mange team der ute som vil si seg enig i det. Og da har vi eksemplet i kontraktforhandlingene med Petter Northug som en oppvekker, sier Post.

Northug bør forbedre 61.-plassen

Og det var Petter Northug som ble det mest omdiskuterte temaet på Beitostølen onsdag. Flere har lurt på hvor høy opp på resultatlistene Northug må komme for å sikre seg billett til verdenscup-åpningen i Kuusamo i slutten av november. 

– Vi har gode FIS-kvoter fra i fjor, da kan vi ha med flere løpere, men han må være innenfor den kvoten for å bli med til Kuusamo i Finland, sier Skinstad.

I fjor endte Northug langt nede på resultatlistene med en 61.-plass i sesongåpningen. Men langrennssjefen tror Northug har gjort en god jobb fram mot årets sesongen.

– Petter har trent alene, men vi har fulgt med litt på det som han har drevet med i høst og han virker å ha fått trent veldig bra. Da vet vi hva han er god for. Jeg håper han er på plass i toppen allerede denne helgen, sier Skinstad og legger til: - Det første rennet teller ikke all verden. De som er på landslaget blir prioritert i starten av sesongen, men videre utover er det viktig å se etter de ekstraordinære prestasjonene og ekstreme egenskaper.

Hellner tror Northug er revansjelysten

Svenske Marcus Hellner tror også at Northug har trent godt fram mot sesongen med VM i Falun som hoved mål. 

– Petter vil komme til bake, hvert fall etter det som skjedde i OL og i vår, han har lyst på revansje. Og vi vet med Petter at når han trener godt blir han veldig vanskelig å slå, sier Hellner til NRK.

I motsetning til de fleste nordmenn tenker ikke han så mye på den prestisjetunge stafetten i mesterskapet som skal avholdes på hjemmebane.

– Vi snakker nok ikke like mye om stafetten i Sverige, men den er stor hos oss også. Alle i vår gjeng (landslaget) vil vinne medalje i Falun (VM), men det er de individuelle medaljene man rangerer høyest, forklarer langrennsstjernen, til NRK.

Stikkord