Ekvatorial-Guinea frem i Afrikamesterskap

Vertsnasjon Ekvatorial-Guinea får følge av Kongo fra gruppe A til kvartfinalene. I løpet av de tre neste dagene vil resten av kvartfinalelagene bestemmes.

Finalen spilles på Estadio de Bata 8.februar. Foto: Pablo Manriquez/Flickr

Ekvatorial-Guinea var diskvalifisert fra Afrikamesterskapet, men siden Marocco ikke ville arrangere mesterskapet, i frykt for spredning av Ebola, ble de vertsnasjon. I går kvalifiserte nasjonen seg svært overaskende fra gruppe A og skal spille kvartfinale 31.januar.

–Det er en eventyrhistorie. Det, på papiret, svake laget slår de allerede meriterte lagene, på grunn av sin offervilje, ære og fantastisk innsats, sa Ekvatorial-Guinea trener Esteban Becker etter at kvalifikasjonen var sikret.

Frykt for Ebola

Årets Afrikamesterskap skulle egentlig gå av stabelen i Marokko, men ble flyttet til Ekvatorial-Guinea da Marokko nektet å arrangere i frykt for spredning av det dødelige ebola-viruset.

Den stolte fotballnasjonen Marokko som blant annet spilte mot Norge i Frankrike VM 98, ble da utestengt fra turneringen og den nye vertsnajonen tok plassen. Ekvatorial-Guinea som arrangerte turneringen sammen med Gabon i 2012 ble valgt som ny vertsnasjon da de allerede hadde mye av nødvendig infrastruktur på plass.

Favorittene sliter

I de andre gruppene sliter de store forhåndsfavorittene. Senegal, Algerie, Ghana, Kamerun og Elfenbenskysten er alle avhengige av å få  poeng i de siste gruppespillekampene, noen av de vil ryke ut.

Dette kan bane vei for Ekvatorial-Guinea, som har fått blod på tanna. Kanskje kan lille nasjonen med kun 650 000 innbyggere overaske alle og gå hele veien til finalen 8.februar. Det vil isåfall være en av de største overaskelsenene i afrikamesterskapets 58 år gamle historie.

 

Stikkord