Teodor Glomnes Johansen kan bli yngste nordmann på toppen av Mount Everest

Ett år etter at ekspedisjonen ble avbrutt grunnet tidenes største ulykke, er Teodor Glomnes Johansen (23) på ny klar for å bestige Mount Everest.

Teodor (23) kan bli Norges yngste på toppen av Mount Everest. Foto: Teodor Glomnes Johansen

I april i fjor var han på vei opp verdens høyeste fjell, da et snøskred tok livet av minst 13 sherpaer. Ulykken er den største noensinne på fjellet, og førte til at sherpaene stilte flere krav til de nepalske myndighetene. Teodor var på en annen fjelltopp da det skjedde, men han opplevde likevel hendelsen på nært hold.
– Det var en veldig trist stemning da vi kom ned til basecampen. Sherpaene brøt sammen én etter én, forteller han.

Følte de måtte snu

Teamet som Johansen var en del av ble ikke rammet, men så å si alle sherpaene oppover fjellet har forhold til hverandre. Etter flere dager med sorg og forvirring, begynte praten å gå i hvor mye de gjenværende skulle få i erstatning.
– I begynnelsen var det snakk om en erstatning på 400 dollar for hver av de avdøde. Det utviklet seg til å bli en politisk debatt oppe i fjellene, og sherpaene ønsket å få klatrernes støtte i denne debatten. Myndighetene lovet etter hvert en erstatning på 10 000 dollar, sier han.

Teodor og hans personlige sherpa tenkte at toppen fortstatt var mulig å nå. De følte likevel at de måtte snu da de aller fleste sherpaene hadde samlet seg om å avslutte sine ekspedisjoner.
– Det var ikke annet å gjøre. Vi ville ikke gå i mot sherpaenes samlede vurdering, sier han.

Jon Gangdal (60) har vært på Mount Everest flere ganger, og nådde toppen i 2005.
– Det var respektfullt gjort av Teodor å snu i fjor. Det positive er at jo mer høydeerfaring du har, jo lettere blir det for hver gang. Jeg ønsker han lykke til i år, sier han.

Startet forberedelsene umiddelbart

Teodor var raskt klar på at han ikke skulle gi opp drømmen. Allerede på vei ned begynte han å spare penger til neste ekspedisjon, som begynner 29. mars i år.
– Jeg tok et bevisst valg på å ikke ta helikopter ned fra basecamp. Der sparte jeg noen kroner med en gang, sier han.

Siden den dagen har det meste handlet om årets ekspedisjon. Den vil foregå med samme sherpa og noenlunde samme forberedelser.
Johansen står opp klokken 5 hver morgen, tar på seg sekken og fyker opp og ned Wyllerløypa så mange ganger han rekker før det bærer på jobb, der mesteparten av lønnen går til ekspedisjonen. Han føler seg klar fysisk og psykisk.

– Nå mangler jeg bare å legge på meg to kilo, så er jeg helt klar, sier han.

Tidenes yngste nordmann

Dersom han gjennomfører hele ekspedisjonen vil han føye seg inn i rekken av rundt 40 nordmenn som har besteget Mount Everest. Ingen av dem har vært yngre enn Johansen.

Det hører også med til historien at han, i 2011, ble tidenes yngste til å krysse Antarktis, ved hjelp av kite.

I likhet med erfarne Jon Gangdal, holder Johansen allerede foredrag om turene sine.
– Det er givende, og veldig gøy hvis noen blir motivert av meg, sier han.

Ble tilfeldigvis eventyrer

Målet til Johansen er å være på tur for opplevelsens skyld. Det har i midlertid ikke alltid vært slik.

– Jeg var ferdig i militæret og ante ikke hva jeg skulle gjøre videre. Jeg så tilfeldigvis en invitasjon til et infomøte om turer til sydpolen. Det begynte to timer senere og jeg rakk det i siste liten. Etter halvannen time var jeg frelst, forteller han.

Noen år senere er han klar for å bestige verdens høyeste fjell. Turen vil ta rundt 70 dager, og han er optimistisk til å nå målet sitt denne gangen.
– Jeg føler meg klar, avslutter han.

Gangdal anbefaler å ta seg god tid til akklimatisering, og vise respekt for forholdene og sherpaenes vurderinger.
– Samtidig har vi sett at mange er godt forberedt på veien opp, men det er like viktig å tenke på veien ned også, sier han.

Stikkord