Fredagskamper skaper misnøye

Neste sesong vil 10 av 380 Premier League-kamper bli spilt på fredager. Det er flere norske Premier League-supportere misfornøyde med.

Fredagsfotball: Theo Walcott (f.v.) og Carlos Cuellar spiller Premier League på fredager neste sesong (Bilde: Flickr/Ronnie Macdonald)

– Vi har ikke diskutert det så mye ennå, men jeg vet at flere av medlemmene våre er misfornøyde, sier leder i Arsenal Norway, Bjørn Furuheim.

For en knapp uke siden sikret Sky og BT seg rettighetene til de tre neste Premier League-sesongene, for svimlende 59 milliarder kroner. Samtidig er det bestemt at 10 av totalt 380 kamper hver sesong, skal spilles på fredager. Selv om fredagskampene er få har reaksjonene vært mange, og flere har uttrykt misnøye med det nye kampoppsettet.

 

Reise-trøbbel

Hver helg drar flere norske supportere, blant annet sesongkortinnehavere, til England for å se favorittlaget sitt spille.

– Hvis kampen spilles på en fredag, må man senest dra fredag formiddag, som vil si at man må ta seg fri fra jobben denne dagen. Dette har flere uttrykt misnøyde med, ettersom mange regner slike reiser som en helgeaktivitet, forteller han.

Han får støtte av formann i Liverpool Fc Supporters Club Norway, Pål Christian Møller.

– Det kan fort bli en usikkerhet i planleggingen av reiser. Supportere blir nødt til å ta seg fri fra jobb for å rekke kamper på fredager, sier Møller.

 

Bekymret for tradisjonen

Den konservative, engelske fotballtradisjonen har blitt mye diskutert i forbindelse med denne saken. I Tyskland og Italia har fredagskamper eksistert i flere år allerede, mens det i England bare har blitt spilt seriekamper lørdag, søndag og mandag.

– Selv om man får sett flere kamper i uka, er det noe i både meg og andre supportere som misliker tanken på Premier League-fotball på en fredag. Det har med tradisjon å gjøre, forteller Møller.

– De prøvde seg en gang på 80-tallet med det samme opplegget, og jeg husker de møtte massiv kritikk. Det endte med at de la ned det hele på grunn av all klagingen fra konservative, engelske supportere.

Furuheim mener også man bør holde på tradisjonen.

– Nå har vi på mange måter akkurat vendt oss til mandagskamper, selv om det  var vanskelig i starten. Jeg mener det er viktig å holde på tradisjonene i engelsk fotball, som i alle år har vært veldig sterke, forteller han.

 

Ser ikke problemet

Jarl-Håvard Holen, nestleder i Chelsea Supporters Norway, deler ikke de andre supporterledernes synspunkter.

– Naturligvis er det noen som er fornøyde og andre ikke, men i det store og det hele tror jeg supporterne vil vende seg til det, sier han.

Holen ser problemet med reisingen, men mener dette er en utfordring som allerede eksisterer blant den norske supporterskaren.

– Søndags- og mandagskamper spilles jo hele tiden, og utfordringen med å dra hjem søndag kveld eller ta seg fri hele mandagen vil jeg si er like stor som at folk må ta seg fri fra jobben fredag.

Han tror heller ikke fredagskampene skader supportertradisjonen.

– Før ble jo alle kamper spilt på lørdag, og sånn sett er det grunntradisjonen i engelsk fotball. Men som sagt spilles både mandags- og søndagskamper hyppig i dag, og de færreste av supporterne våre har noe problem med det.

 

Stort satningsområde

Bjørn Taalesen, rettighetssjef i TV 2, mener det nye kampoppsettet er positivt for supporterne.

– Det bidrar til en større spredning, som fører til at vi får sendt enda flere kamper. Det er en vinn-vinn-situasjon, som er positiv både for oss og supporterne.

Stikkord