Håndballmiljøet raser mot ny NM-modell

Norges Håndballforbund omorganiserer junior-NM. – Kommer til å bli nedprioritert, sier trener Jan Karlsson.

Bækkelagets trener Jan Karlsson forstår ikke NHFs avgjørelse om å omorganisere junior-NM.

Junior-NM i håndball vil fra sesongen 2015-2016 bli arrangert som en turnering over en helg. Dette offentliggjorde Norges Håndballforbund (NHF) i en pressemelding mandag.

Norgesmesterskapet har tidligere blitt fordelt over flere måneder, med finale i Oslo Spektrum i desember.

Neste utgave av turneringen vil bli arrangert i Skien 23. - 25. oktober.

– Veldig kritisk

Bækkelaget SK gikk seirende ut av forrige juniorfinale, som ble spilt den 30. desember i Oslo Spektrum. Da var Jan Karlsson trener. Han forstår ikke forbundets avgjørelse om å omorganisere turneringen.

– Jeg er veldig kritisk til det nye systemet. Det har fungert veldig bra med utslagsrunder spredt over lang tid og så finale i Oslo Spektrum, samme dag og sted som seniorfinalene, sier Karlsson.

– Det har vært et høydepunkt i sesongen, en begivenhet som alle ønsker å få oppleve, og som motiverer både spillere og trenere. Hvis man kommer til finalen, er det noe man husker for resten av livet, sier Bækkelagets trener.

– Et resultat av mange års arbeid

Norges Håndballforbund ønsker foreløpig ikke å uttale seg om årsakene bak avgjørelsen, men skal publisere en forklarende pressemelding i løpet av tirsdag.

– Vi er klar over at det har kommet negative reaksjoner, men velger foreløpig å ikke kommentere saken. Forslaget er et resultat av flere års arbeid der en rekke ressurspersoner fra hele landet har deltatt, sier kommunikasjonsansvarlig i NHF, Kirsten Birkeland.

Vurderer å droppe NM

Karlsson kjenner imidlertid ikke til kommunikasjon med forbundet.

– Det kom som en stor overraskelse. Jeg har snakket med mange kollegaer, men ingen vet noe om hvorfor junior-NM har blitt omorganisert. Jeg leste noe om at det er for å minske skadebelastningen, men det virker rart. Setter man alle kampene til en helg, blir skaderisikoen tvert imot langt høyere enn hvis kampene er fordelt over flere måneder, sier han.

– Tidligere var junior-NM er svært prestisjefylt begivenhet hvor de beste lagene stilte med sine beste spillere. Nå blir det en "B"-hendelse, ettersom klubbene frykter skaderisikoen. Det er en stor sjanse for at vi velger ikke å stille lag i det hele tatt, men det som i hvert fall er sikkert, er at vi ikke kommer til å sende våre beste spillere, avslutter Karlsson.

– Fest foran kvalitet

Nyheten om å flytte NM-finalen fra Oslo Spektrum har også skapt sterke reaksjoner på sosiale medier.

– Det største man kan oppleve som junior er NM-finale i Spektrum. Ikke bankett i Drammenshallen!, skriver St. Hallvard-spilleren Simen Solberg, som spilte finale i Junior-NM i 2007, på Twitter.

– Gratulerer til NFH med å ha omgjort en kvalitetsturnering som junior-NM til en breddecup. Fest foran kvalitet tydeligvis, skriver Bækkelagets assistenttrener Jørgen Laug på det samme mikrobloggnettstedet.

Stikkord