Enda en manager forlater Sunderland

Dick Advocaat trakk seg søndag kveld som manager i Sunderland. Neste mann ut vil være den niende mannen som får prøve seg på like mange sesonger.

Fotballekspert i TV 2 Simen Stamsø Møller tippet Sunderland helt sist på tabellen før sesongen begynte. Han mente at Advocaat så sliten ut allerede etter klubbens to første kamper. Søndag kveld ble det klart at han er ferdig i klubben. Stamsø Møller svartmaler nå Sunderlands fremtid i Premier League.

– Det virker som de på øverste hold i Sunderland ikke har peiling på hva de driver med. Det virker rett og slett som de ikke vet hva som er best for seg selv, sier Møller.

Møller mener at årsaken til dårlige resultater er elendige manageransettelser. Han utdyper at klubben for alvor startet kaoset da de ansatte en av fotballens mest omstridte personligheter, Paolo Di Canio. I tillegg til å ha manglende managererfaring er han også kjent for å ha fascistiske holdninger.

En klubb uten kontinuitet

I tillegg til å skifte managere hyppig, har de som har fått tillit gjort det svært dårlig. Møller ser seg svært skeptisk til mange av Advocaat sine valg både på overgangsvinduet og ved laguttak. Han mener at det er galskap å ha spillere som Younes Kaboul å støtte seg på for å hindre et nedrykk. Kaboul ble hentet før denne sesongen og har vært kaptein i et par av sesongens første kamper. Møller er også negativ til Advocaats håndtering av laguttak.

– Det er ingen kontinuitet i hvem som skal spille. Lee Cattermole spiller en kamp og gjør det dårlig. Så står han over to kamper og starter neste igjen, men blir byttet ut etter 35 minutter. Skal han spille eller skal han ikke? spør Møller.

Simen Møller legger til at spillerne som Advocaat og hans erstatter vil råde over, er på et nivå under pari i Premier League om dagen.

– Noe fundamentalt galt med hele klubben

Tidligere Sunderland manager (forgjengeren til Advocaat) Gustavo Poyet gjestet TV 2s Premier Leauge sendinger for noen uker siden. Han snakket ut om sin vanskelige tid i Sunderland. Han synes arbeidsforholdene i klubben var så ille som det kunne bli, på tross av strålende treningsfasiliteter, stadion og fans. Han følte med Advocaat etter uavgjort mot Swansea og la til:

– Det er noe fundamentalt galt med hele klubben. Det er som om man aldri får full kontroll. Manageren får ikke ansvaret over hvilke spillere som blir kjøpt og styrer ikke den daglige driften i klubben. Rent taktisk tror jeg kanskje klubben burde gå over til den klassiske stilen hvor man fokuserer på å kjempe, krige og ødelegge for motstanderen.

Poyet sa også at hvis ikke klubben endrer holdninger, så vil neste manager oppleve akkurat det samme som han og Advocaat gjorde.

– Hvis ikke de gjør det så er det likegyldig hvem de henter inn, sa han.

Vær så god neste

Blant pålitelige spillselskaper så er Sam Allardyce stor favoritt til å ta over den ledige jobben i Sunderland. Han er en mann som hadde vært helt ideell mener Simen Møller.

– Hvis de får inn Allardyce så får de en rutinert og tydelig leder som også er god på å få maksimalt ut av en begrenset spillerstall, sier han.

På tross av at han er favoritt så tror ikke Møller at Sam Allardyce velger å ta jobben:

– Når han var på besøk hos oss i TV 2 så sa han at hvis Sunderland jobben skulle bli ledig så virket den veldig lite aktuell for han.

Sunderland supporter Jan Helland skriver på Sunderland.no at han ville ønske tidligere manager Gustavo Poyet velkommen tilbake i sjefsrollen hos Sunderland.

Møller adresserer et annet problem for klubben som skal på managerjakt. Han forteller at Sunderland er et lite attraktivt sted for spillere og managere å komme til. Det er en veldig gammel tropp med høye lønninger. Flere spillere har også vært involvert i skandaler. Tidligere i år var Sunderlands stjernespiller Adam Johnson involvert i en sexskandale.

 På spørsmål om Ole Gunnar Solskjær eller Stabæk trener Bob Bradley kan sees som kandidater til Sunderland jobben sier Møller:

– Jeg håper og tror at begge er lure nok til å holde seg unna Sunderland hvis de blir spurt.

Stikkord