Gode EM-muligheter for Norge

Norge er endelig på skuddhold til å kvalifisere seg til et fotball mesterskap igjen.

Etter seks poeng på de to siste kampene ligger Norge på andreplass i sin EM-kvalifiseringsgruppe. Det gjenstår to kamper for Per Mathias Høgmo sine menn. Lørdag møter de tabelljumbo Malta og på Tirsdag møter Norge nåværende tabelltopp, Italia.

Første, andre eller tredjeplass?

Første og andreplass i hver kvalifiseringsgruppe går direkte videre til EM-sluttspillet som er i Frankrike neste sommer. Det laget på tredjeplass med flest poeng i alle gruppene går direkte videre. De resterende treerlagene må møte et annet lag for å avgjøre hvem som skal til Frankrike. Norge vil ved to seire være sikret plass i EM. For Norge så er det kun to poeng opp til førsteplassen som Italia innehar, men også kun to poeng ned til Kroatia. Tabellen i Norges gruppe kan sees her.

Krever seier hjemme mot Malta

Knut Espen Svegaarden er fotballekspert i VG og han krever først og fremst tre poeng i hjemmekampen mot Malta.

- Av alle de ti kampene som Norge skal spille i kvalifiseringen så er denne den enkleste. Hjemme mot Malta, det skal være tre poeng. Det må det også være for at vi skal være et lag som har noe i EM å gjøre, sier Svegaarden.

Visekaptein for landslaget, Tom Høgli er skadet og må stå over begge kampene. Svegaarden spår at Haitam Aleesami tar over Høgli sin plass på venstrebacken. Det vil da bli Aleesami sin debut for landslaget.

- Ville møtt alle andre lag enn Italia

For at Norges landslagsherrer selv skal avgjøre fotballplanene sine neste sommer så må også Italia slås borte. Svegaarden vil være forsiktig med å kreve poeng i Roma.

- Jeg ville møtt alle andre lag enn Italia i en sånn situasjon som dette. Land som Tyskland og Spania er bedre, men Italia spiller så lite åpent og er ekstremt vanskelige å møte, sier Svegaarden.

Det sier Svegaarden, som også legger til at for å få et resultat borte mot Italia så må den lille sjansen man får gi nettsus. Han ser for seg en kamp hvor kanskje ikke Italia skaper så mye, men at de kommer til å slippe til ekstremt lite. 

Svegaarden har enda ikke gjort opp en mening om hvem han mener at best egner seg til å produsere målsjanser mot Italia. Likevel så er det naturlig å se på King og Helland som alternativer til å ta opp en plass i startellveren.

- På dette tidspunktet så er resultatet alt

Landslagssjef Per Mathias Høgmo har hele tiden snakket om sitt prosjektet og sin plan for landslaget. Han ønsker at vi skal kunne spille ut motstanderen uavhengig av hvem som står på andre banehalvdel. Høgmo fikk mye kritikk for å ha mislyktes med prosjektet sitt før forrige landslagssamling. "Mini" sa til TV 2 før våre to ekstremt viktige seire sist at:

- Måten han har gått inn på her, hvordan vi skal spille fotball og med resultatene, har han ikke lykkes med i det hele tatt, fortalte "Mini".

Per Mathias HøgmoPer Mathias Høgmo ser mulighetene for å nå et mesterskap for første gang på lenge. Foto: Ida MosengSvegaarden er ikke så opptatt av hvordan fotballen Norge spiller ser ut. Likevel vil Svegaarden være noe skeptisk hvis Norge spiller med fire holdende midtbanespillere mot Malta.

- Det er klart at mot Malta så er det en fordel om vi har et velfungerende grunnspill. Det ideelle er selvsagt å spille de ut hjemme på Ullevål og at vi klarer å lage mange mål. Likevel, så er det viktig å ikke være naive. Mot slutten av en kvalifisering så er hver kamp ekstremt viktig. På dette tidspunktet så er resultatet alt, sier VGs fotballekspert.

EM i Frankrike

Hvis Norge kvalifiserer seg til EM så mener Svegaarden at laget har bevist at de fortjener å være der:

- Jeg synes ikke Norge er noe dårligere enn Danmark eller Sverige. Danmark har riktignok Christian Eriksen og Sverige har Zlatan, men som lag så er Norge fullt på høyde, Sier Svegaarden og utdyper:

- EM vil bestå av langt flere lag neste år og det generelle nivået vil være lavere enn tidligere. Dette gir Norge økte muligheter for gode resultater i et eventuelt EM.

 

Stikkord