– Kapteinsrollen er overvurdert i spillergruppa

Det har pågått en diskusjon rundt kapteinen til Norges landslag, men hvor viktig er egentlig kapteinsrollen?

Er Per Ciljan Skjelbred den rette kapteinen for Norge? Foto: Halvor Ekeland

Per Ciljan Skjelbred er landslagets nåværende kaptein. I den siste tiden har det blitt debattert om han er den rette mannen til å bære kapteinsbindet. Hovedårsaken til at noen er kritiiske er at Skjelbred ikke virker til å være blant de første navnene på blokka når laget settes opp. Noen ganger har han til og med vært utelatt fra startellveren.

En kaptein må spille fast for å få den naturlige og nødvendige autoriteten i spillergruppa, sier VGs fotballekspert Knut Espen Svegaarden.

Stefan JohansenStefan Johansen. Foto: Ida MosengHan lanserer Stefan Johansen som en klarere kapteinstype.

– Han er den største stjerna i laget og spiller fast og står frem i kampene, sier Svegaarden.

Per Ciljan Skjelbred overtok kapteinsbindet fra Brede Hangeland for 1 år siden. Per-Mathias Høgmo uttalte da at det var spesielt de gode holdningene til Skjelbred som gjorde at han ble valgt til kaptein.

Han har vist gjennom sin karriere at han er i stand til å håndtere motgang og han er en type å se opp til, sa Høgmo til TV 2 den gang.

Kapteinsrollen er overvurdert i spillergruppa

Jahn Ivar "Mini" Jakobsen er fotballekspert i TV 2. Han har spilt 65 landskamper og toner ned diskusjonen rundt kapteinsrollen.

– For meg er det viktigste hvordan en kaptein er utenfor banen. Kapteinen må være inkluderende ovenfor alle i spillergruppa og han må være godt likt. På banen skal uansett spillerne som er vurdert som gode nok til å starte ta ansvar. Jeg tror at kapteinsrollen er overvurdert i spillergruppa. Det er selvsagt stas å være kaptein for sin nasjon, men det er ikke noe spillerne går å tenker på, sier "Mini" Jakobsen.

VGs ekspert Sveegarden er enig i at kapteinsrollen er mindre viktig enn media gjør den til.

– I Norge er det ikke så voldsomme tradisjoner rundt kapteinsrollen som det er i for eksempel Tyskland og England. Her til lands så kunne vi nesten latt være å ha kaptein, siden vi lærer at alle er og skal være like, sier Svegaarden.

Ingen klare kapteinstyper på landslaget

Både TV 2s Jakobsen og VGs Svegaarden er enige om at vi ikke har noen klare kapteinstyper på landslaget etter at Brede Hangeland ga seg. Svegaarden mener at Johansen ville vært en bedre kaptein enn Skjelbred, men Mini er usikker på Johansens posisjon og rolle i gruppa.

– Johansen er en ganske stille person og er veldig rolig i alt av intervjuer, sier Jakobsen.

Hovedårsaken til at Svegaarden fremmer en kapteinsendring for landslaget er at han mener det påvirker laguttaket. Han mener at Skjelbred rett og slett har blitt nedprioritert i for mange kamper og lurer på om han egentlig forsvarer en plass i startellveren.

– Skjelbred er egentlig en klassisk indreløper, men spiller på høyrekanten. Det er ikke ideelt for han eller laget, sier Svegaarden.

"Mini" derimot, mener at Høgmo ikke lar seg påvirke av at Skjelbred er kaptein.

– Høgmo viste blant annet mot Bulgaria at ikke Skjelbred får spille bare fordi han er kaptein. Mot Bulgaria startet han på benken og kom inn de siste 25 minuttene, forteller Mini.

"Mini" legger også til at Høgmo blir nødt å skylde seg selv i at kapteins diskusjonen har oppstått.

– Når Høgmo velger å bytte ut kaptein Skjelbred etter 90 minutter mot Kroatia, så vet han at det blir enda mer støy rundt kapteinssituasjonen, sier Jahn Ivar Jakobsen.

Hvis ikke Skjelbred skulle være kaptein lenger så er også Jakobsen enig i at Johansen er det beste og mest naturlige alternativet.

Stikkord