Kjempesesong for Alexander Kristoff

Alexander Kristoff har syklet 81 rittdager i 2015. På 27 av disse har han havnet på pallen, 18 ganger var han helt på toppen.

Alexander Kristoff i teten i ett av mange sykkelritt i 2015. Foto: Flowizm / Flickr.

Alexander Kristoff fikk for alvor sitt gjennombrudd som proffsyklist i fjor. Da vant han to etappeseire i Tour de France, i tillegg til Milan-San Remo. I år er han den syklisten som har vunnet flest enkelt etapper. 18 etappeseire er mer enn noen andre i proffsirkuset. Store navn som Greipel og Cavendish har 3 og 5 etappeseire mindre enn rogalendingen.

Ronde Van Vlaanderen

Brostein.jpgTo syklister på vei opp et knallhardt brosteinsparti i Ronde Van Vlaanderen. Foto: youkeys / Flickr.Kristoff sin største triumf i år er uten tvil seieren i Ronde Van Vlaanderen. Ronde Van Vlaanderen er et endagsritt på 260 kilometer med mange brosteinspartier. Det er en kjent sak innen sykkelverdenen at kun de beste og tøffeste syklistene vinner her. Det er de gamle og humpete brosteinspartiene som tar knekken på de nest tøffeste syklistene. Det er i tillegg et vått og kjølig klima i Belgia om våren.

Thor Hushovd har tidligere prøvd å beskrive hvor tøft rittet egentlig er.

– Det går liksom ikke an å forklare hvor vondt det gjør i disse klassikerne. Det er enkelt å sette seg inn i følelsen av å kjøre et hardt temporitt på en time eller tilsvarende, som er ekstremt hardt over relativt kort tid. Men når det blir ekstremt hardt over syv timer, blir kroppen så nedbrutt at man bare må prøve det for å forstå. Det hjelper ikke å gå en tur på fjellet i sju timer. Jeg har prøvd det også, og det var langt fra følelsen fra Ronde Van Vlaanderen, fortalte Hushovd til NTB i 2013.

Stabil gjennom hele sesongen

På tross av at Alexander Kristoff ikke tok en etappeseier i Tour De France, så har han vist veldig stabil form i hele 2015. Mange syklister legger inn en formtopp eller to i løpet av sesongen, og er avhengig av å gjøre det bra i disse periodene. Kristoff har derimot plukket seire jevnt og trutt gjennom hele året. Hans første seier i 2015 kom allerede tidlig i februar (sesongen starter i midten av januar) i Tour of Quatar. Kristoffs siste seier kom i slutten av august i Canada, bare en måned før sykkelsesongen var over.

Litt over halveis i sesongen stod Tour de France for tur. Dette er et av verdens største sportsarrangementer, og har flest tilskuere og mediers øyne rettet mot seg. Kristoff endte med 4 topp 5 plasseringer og leverte også godt her.

– Han har trent mer enn de andre

Norges fremste sykkelekspert, Johan Kaggestad, har tidligere rost Kristoff og treneren hans Stein Ørn for treningen de har gjennomført. Kaggestad har vært positiv til at de har økt treningsmengden, noe som fører til at Kristoff går inn i spurtoppgjørene med lavest mulig andel av sin maksimale kapasitet.

– Arbeidet som Kristoff og Stein Ørn har gjort er noe av det beste man har gjort i norsk idrett. De utvidet treningene med en time eller to, og han har trent mer enn de andre. Han har helt sikkert gjort det bedre og, sa Kaggestad til Dagbladet.

Stikkord