Ny rasismesak i norsk ishockey

U20-spiller utsatt for systematisk rasistisk hets under kamp. Nestleder i Antirasistisk senter, Ervin Kohn, er ikke overrasket over at det dukker opp nye rasismetilfeller.

Illustrasjonsbilde. Foto: Kenneth Myhre.

På lørdag gikk en Vålerenga U20-spiller av isen under en kamp mot IHK Sparta etter å ha blitt utsatt for rasistiske kommentarer fra motspillere. Sportslig leder for Vålerengas breddeavdeling, Stig "Myggen" Johansen, var selv tilstede under lørdagens kamp mot Sparta.

– Han er ikke en spiller som går av isen for skader eller noe sånt. Da han gikk av, skjønte jeg at det var noe, sier Johansen. Han sier at VIF-spilleren fortalte om systematisk hets og rasistiske utsagn fra spesielt to spillere på Sparta.

– Det hender at noen slenger med leppa, men dette var systematisk rasmisme under hele kampen. Det var rett og slett lavmål, utdyper Johansen.

– Det er hudfarge det går på

Kim CeesayKim Ceesay, tidligere Vålerenga-spiller. Foto: John-Halvdan Halvorsen.Tidligere Vålerenga-spiller, Kim Ceesay, har også opplevd å bli utsatt for rasistiske tilrop da han spilte på det øverste nivået i norsk hockey.

Storhamars supportere lagde apelyder mot spilleren i 2002, og en Frisk Asker-spiller ble utestengt samme år etter rasistisk hets mot Ceesay.

– Hvis det er noe krangling, så er det hudfarge det går på. Slenger de med leppa, så er det det de har å komme med, sier Ceesay.

Nå spiller han i 2. divisjon for Prinsdalen Wheels, der han også har opplevd episoder med rasistiske utsagn fra motspillere. Han synes rasismesaker i 2015 er overraskende.

– Det har vært holdningskampanjer mot dette tidligere, men det skal ikke være nødvendig, spør du meg, sier Ceesay.

Flere episoder

De siste årene har flere spillere fått rasistiske tilrop og kommentarer. Lou Dickinson valgte å forlate Fredrikstad-klubben Stjernen etter rasistiske kommentarer fra en lagkamerat, og Stavanger Oilers-spiller Tommy Kristiansen forlot isen på grunn av rasistiske tilrop fra tribunen. Hockeyspiller i Narvik, Adrian Sabelo Alvarstein, har opplevd lignende tilfeller.

– Det er veldig synd at sånt skjer i idrett, sier Alvarstein.

Narvik-spilleren forteller om episoder med apelyder, banankasting og rasistiske ytringer, men er overasket over at spillere fortsatt går så langt. Han forteller at det er vanlig å forsøke og få motstanderen ut av spill under en kamp, men å ty til rasisme er feil måte.

– Skitsnakk i hockey er vanlig, og det er helt greit, men det er så mye annet man kan si som er greit uten å snakke rasistisk, sier Alvarstein.

– At noen fortsatt våger er tynn suppe, mener Alvarstein.

Ikke et generelt problem

Sportssjef i Norsk Hockeyforbund, Petter Salsten, tror ikke rasisme er et generelt problem i hockeymiljøet.

– Jeg tror våre utøvere, ledere, trenere og supportere er et tverrsnitt av befolkningen. Så du vil finne uheldige episoder, men jeg tror ikke vi er noe mer belastet enn andre, sier Salsten. Han tror heller ikke det har vært noe stort problem for norsk hockey tidligere.

– Men hvis det er det, må vi i så fall ta grep, sier Salsten.

Rådfører seg med idrettsforbundet

– Fordi vi ikke har allverdens erfaring med rasisme, så har ofte tidligere rådført oss med idrettsforbundet, sier Salsten. Han sier dette kan bli aktuelt å gjøre også etter kampen på lørdag, etter at de har fått alle fakta på bordet.

– Nå har det gått ut et skriv til dem det gjelder, der vi ber de involverte redegjøre for sitt syn på hva som har skjedd, forteller Salsten. Han sier de har fått en rapport fra Vålerenga, og Sparta svarte på denne i går.

– Vi har svart på rapporten fra ishockeyforbundet, men det blir feil av meg å kommentere saken på nåværende tidspunkt, sier Pål Johansen i IHK Sparta Sarpsborg.

Ervin Kohn.Ervin Kohn, nestleder i Antirasistisk senter. Foto: John-Halvdan Halvorsen.Resultat av holdninger og kunnskap

Nestleder i Antirasistisk senter, Ervin Kohn, sier det ikke er overraskende at rasismesaker fortsatt dukker opp.

– Det overrasker meg at folk fortsatt lurer når sånne saker kommer opp, sier Kohn. Han sier at rasisme er et utbredt problem i samfunnet, som det ikke blir satt nok søkelys på.

– Idretten har vært bedre enn de fleste på å ta tak i problemet, forteller han, og sier at han regner med at det blir slått ned på også denne gangen. På spørsmål om hva som fører til rasisme, mener han det skyldes manglende holdninger og kunnskap.

– Undervisning er ikke nok, siden dette alene ikke fører til bedre holdninger, sier Kohn, og forteller at holdninger kommer fra venner, familie og internett. For å ta tak i problemet mener han at rasisme må håndteres der det dukker opp.

– Ledere må ta det der og da. Alle har et ansvar, sier Kohn, som har tro på å sette søkelys på rasisme.

– Det er bra at Vålerenga og Ishockeyforbundet tar det på alvor, mener han.

Stikkord