Stress med eksamen og spill i Tippeligaen

Stian Rasch (28) spiller toppfotball og studerer. Kombinasjonen kan by på mange lange dager.

Stian Rasch (28) kombinerer fotball med fulltidsstudier på Norges idrettshøgskole. Foto: Gard Eirik Arneberg

Stian Rasch sparker for Mjøndalen i Tippeligaen. Samtidig går han siste året på master i idrettspsykologi og coaching på Norges idrettshøgskole. Rasch legger ikke skjul på at kombinasjonen er hektisk.

– Det er veldig ubeleilig midt i eksamenstiden. Da er det ofte tre kamper i uken og man prøver å få lest mest mulig på reisen til bortkampene. Mjøndalen har lagt treningene til 15:30 slik at man får tid til å jobbe med skole før trening. Det blir mange lange dager, men jeg liker å ha noe å gjøre ved siden av fotballen, sier han.

28-åringen syns Mjøndalen er flinke til å tilrettelegge slik at det er mulig å drive med både toppfotball og studier.

– Hvis vi har mye å gjøre med skolen kan vi få en eller to dager fri og heller trene på egenhånd. Mjøndalen er flinke til å gi oss fri til eksamener og forelesninger.

På nedrykksplass

Mjøndalen rykket i 2014 opp til øverste nivå i norsk fotball. Med to serierunder igjen å spille ligger Mjøndalen nå på direkte nedrykk. Rasch sier det ble mer trening med spill i Tippeligaen.

– Det har blitt to ekstra økter i uken siden vi rykket opp, så det har blitt mye. Det gikk nok litt utover skolen.

Han tror ikke det vil bli mindre trening hvis laget rykker ned, fordi klubben vil bli mer og mer profesjonell.

- Legger til rette så godt vi kan

Sports- og administrasjonssjef i Mjøndalen, Kenneth Widemann Karlsen, sier at klubben oppmunter alle sine spillere til å studere.

– Vi prøver å legge til rette for studentene våre så godt vi kan. Vi ser at noen trenger mer fri i perioder rundt eksamen og ved oppgaveinnleveringer. Vi løser det alltid hvis fotball og studier kommer i konflikt med hverandre.

På spørsmål om hvordan nedrykk vil påvirke spillerne som studerer, svarer Karlsen avkreftende.

– Hvis vi rykker ned vil det ikke påvirke studentene våre noe særlig. Lønnsnivåer vil gå litt ned, så enkelt spillere vil kanskje bli nødt til å ta opp studielån ved siden av lønnen fra oss.

 

Stikkord