Irland klar for EM etter dommertabbe

Jonathan Walters (32) sikret Irland EM-billett etter to scoringer hjemme mot Bosnia-Hercegovina. (Irland – Bosnia-Hercegovina 2-0, 3-1 sammenlagt)

Veteranspiss Robbie Keane har vært en stor bidragsyter gjennom EM-kvaliken og ble i går belønnet med EM-billett.

For seks år siden brukte Thierry Henry hånda til å ta med seg ballen og score mot Irland i play off-kampen til VM. Denne dommertabben sendte Frankrike til VM, mens Irland måtte bli igjen hjemme. Denne gangen var det Irlands tur til å få hjelp av dommeren.

Kampen var 23 minutter gammel da Ervin Zukanovic hadde armen helt inntil kroppen og ble truffet fra kort hold. Irland-spillerne ropte etter straffe, og ble hørt av dommer Björn Kuipers.

– Det er jo helt håpløst. Hvor skal han holde hånda? Björn Kuipers, det der er totalt sjanseløst i min bok, sa en tydelig overrasket MAX-kommentator Frode Marti.

Jonathan Walters ekspederte ballen trygt i mål fra 11-metersmerket.

Effektivitet og godt forsvarsspill

Bosnia hadde ballen mest i Dublin, og skapte noen store sjanser. Ballen havnet imidlertid aldri i nettet bak Irland-keeper Darren Randolph.

Effektivitet og godt forsvarsspill viste seg å bli avgjørende på Aviva Arena. Irland scoret på sjansene sine, mens Bosnia feilet. Jonathan Walters ble den store helten da han scoret sitt andre mål for kvelden etter 70 minutter. Et frispark ble forlenget av en bosnisk spiller til Walters på bakre stolpe. Fra fem-seks meter kunne Stoke-spissen bredside ballen i mål bak Bosnia- og Chelsea-keeper Asmir Begovic.

Forsvarsspiller Richard Keogh mener nøkkelen til avansementet var det solide forsvarsspillet.

– Det er en utrolig følelse. Vi spilte veldig bra. Vi scoret det første målet og forsvarte oss veldig godt. Det betyr alt for meg å spille for landet mitt. Jeg kommer til å nyte dette, sa Derby-spilleren.

Se scoringene, straffesituasjonen og øvrige høydepunkter på VGTV (med tillatelse fra MAX) her .

– Hele laget er helter

Walters tar, til tross for sine to scoringer, på ingen måte all æren for at Irland skal spille EM i Frankrike i 2016.

– Hele laget er helter. Vi klarte det til slutt. Det var tøft, men vi klarte det, sa spissen til Sky Sports 1 etter kampen.

EM i Frankrike i 2016 blir det tredje europamesterskapet Irland kvalifiserer seg til. De to andre gangene var i 1988 i Tyskland og i 2012 i Polen og Ukraina. Begge gangene røk de ut i gruppespillet.

Stikkord