Blogger for frihet
Lina Ben Mhennis regimekritiske blogg ble en viktig del av jasminrevolusjonen. Hun mener pressen har en viktig rolle å spille i utviklingen av demokrati.
Lina Ben Mhenni er 27 år gammel og kommer fra Tunisia. Hun jobber som undervisningsassistent ved Universitetet i Tunis, og står bak bloggen "A Tunisian Girl". Hun er en av få ikke-anonyme stemmer som ytret seg kritisk mot Tunisias tidligere president Zine El Abidine Ben Ali og hans regime.
Hennes kritiske holdning til den tidligere presidenten har skaffet henne mange fiender, og hun forteller at drapstrusler er blitt en del av hverdagen hennes.
Prisvinner
I et land uten pressefrihet er sosiale medier viktig for å spre informasjon til folket, og tidligere i mai vant Ben Mhenni den tyske kringkasteren Deutsche Welles bloggpris som en bekreftelse på den viktige rollen bloggen hennes spilte i den tunsiske revolusjonen.
I tillegg til å blogge skriver hun også for Global Voices, som består av bloggere og oversettere som prøver å spre historier som ikke havner i vanlige medier. Her har hun publisert flere saker om blogging i Tunisia under Ben Ali.
Ville dokumentere sannheten
Under urolighetene i januar, reiste 27-åringen rundt i Tunisia for å dokumentere opptøyene og regimets angrep på demonstrantene. Hun snakket med folk, besøkte sykehus, filmet og tok bilder til bloggen sin. Til Daily Beast forklarte hun hvorfor bloggingen var viktig:
– Ingen journalister dokumenterer det som foregår. Dessuten begynte offisielle medier å fortelle løgner om hva som skjedde, sa hun.
Lina Ben Mhenni er skeptisk til uttrykket Facebook-revolusjonen. Hun mener revolusjonen var en kombinajson av kamp i gatene og kamp på internett:
– Vi må ikke glemme martyrene og folk som ble skadet, mødrene som mistet barna sine og gang på gang gikk ut i gatene helt til Ben Ali flyktet, sier bloggeren.
Se den prisbelønte bloggeren snakke om opptøyer, presse og sosiale medier her (video)
Lina Ben Mhenni er aktiv på det sosiale mediet Twitter. Foto: Magnus Buer