Får ikke jobb i det offentlige

Regjeringen, med statsministeren i spissen, oppfordrer arbeidsgivere til å ansette mennesker med psykiske lidelser. Men det offentlige ansetter få fra denne gruppen.

Gunn (36) prøver nå å komme tilbake i arbeidslivet.

 

Gunn Elisabeth Fjordvang jobbet flere år som tilkallingsvikar på et sykehjem. Men fikk aldri tilbud om ordinært arbeid.

- Det var verden for meg å jobbe der. Rett og slett. Det å kunne snakke med eldre og hjelpe de til å få en litt bedre livskvalitet, det ga meg utrolig mye, forteller hun.

Gir ikke ordinært arbeid

Vi har samlet inn tall fra de tre av de største forskningsprosjektene i Norge: “Jobbmestrende oppfølging”, og deres piloter i Telemark, Innlandet, Drammen og Nord-Trønderlag, “Kom i jobb” fra Bodø og “JobbResept” i Rogaland. Tallene viser at kun 23 % av de 145 deltakerne som fikk ordinært arbeid, jobbet for en offentlig arbeidsgiver.

- Tyngre å få jobb i det offentlige

Regjeringen har jobbet med å styrke tilbudet til mennesker med psykiske lidelser, og oppfordrer arbeidsgivere til å ta imot mennesker med psykiske lidelser. Dette var også noe Erna Solberg tok opp i sin første nyttårstale som statsminister. Likevel er offentlige arbeidsgivere dårlige til å ansette mennesker med psykiske lidelser.

- Det virker som om det er mye tyngre å få seg jobb i det offentlige, enn det private, sier Stig Evensen, nasjonal prosjektleder for “Jobbmestrende Oppfølging”.

- Bør ta større ansvar

Gjennom prosjektet har han og medarbeiderne flere ganger henvendt seg til offentlige arbeidsgivere. Ofte har dette endt med avslag.

- Det ligger mange arbeidsplasser i det offentlige, de går først i bresjen med å si at vi må få flere med psykiske lidelser ut i arbeidslivet. Da bør de ta en større del av ansvaret å legge til rette for at flere med psykiske lidelser kan få seg en jobb.

Ønsker endring

Stortingsrepresentant og medlem av Arbeids- og sosialkomiteen Stefan Heggelund (Høyre), reagerer på det lave antallet som fikk ordinære jobber hos offentlige arbeidsgivere.

- Alle arbeidsgivere må ta ansvar om å inkludere flere i arbeidslivet, både det private og det offentlige. Her kan vi følge opp bedre, og det må det offentlige selvfølgelig også bidra til.

- Bør det offentlige ta et større ansvar?

- Ut i fra de tallene du har vist meg i dag, definitivt.