Bli kjent med fire Berlin-aviser
Bild er opptatt av sladder, mens Berliner Zeitung prioriterer nyheter og kultur. Lær mer om fire av Berlins største aviser.
I 2009 fantes det 351 dagsaviser i Tyskland. Av disse er 334 aviser lokale eller regionale.
Tabloider, eliteaviser, sladderpresse. Tyske aviser har et samlet opplag på 25,31 millioner, derav er 14,85 millioner de regionale eller lokale avisenes opplag. I Tysklands hovedstad Berlin finnes det 16 selvstendige dagsaviser.
Berliner Zeitung:
Berliner Zeitung er den største abonnementsavisen i Berlin med et daglig opplag på rundt 143 000. Første utgave av avisen kom ut i 1945. Frem til murens fall var Berliner Zeitung en DDR-avis.
Da den første avisa kom ut, var det en kommunistisk oberst som sto som eier. Til å begynne med hadde avisa til og med undertittelen "Organ des Kommandos der Roten Armee" (Den røde armés kommandoorgan). Avisa ble styrt av partiet KDP (Kommunistische Partei Deutschlands, det tyske kommunistiske parti) under hele den kalde krigen.
Under DDR-tiden var avisa den største i Øst-Berlin, med et opplag på 345 000.
Etter murens fall ble avisa kjøpt opp av nye eiere, Gruner + Jahr, og det ble brukt store summer på å prøve å gjøre om avisa fra en typisk DDR-avis, til en avis for hele byen.
I 2008 ble to journalister suspendert fra avisa, etter at det viste seg at de var Stasi-IMer (uoffisielle medlemmer av DDRs sikkerhetspoliti). Dette skapte blest rundt avisa, og opplaget gikk kraftig ned.
I dag hevder avisa å ha full pressefrihet. I en kommentar fra 2009 skriver også en avisens journalister følgende:
“Den frie pressen er ikke til først og fremst for å tjene forretningsinteressene til private entreprenører, den er først og fremst til for hensyn av rikets sikkerhet.”
Her kan du lese hele kommentaren på tysk.
B.Z.
Avisa kom ut første gang i 1877, under navnet Berliner Zeitung, forkortet B.Z. Avisa er en såkalt boulevardavis, en tabloid, og er den største lokale avisa i Berlin, med et opplag på 168 000. Avisa er eid 100 % av Axel Springer-forlaget. Under den kalde krigen var B.Z. en viktig avis i Vest-Berlin, og må ikke forveksles med DDR-avisa Berliner Zeitung.
I utgangspunktet var B.Z. jødisk eid, men nazistene la ned avisa under andre verdenskrig. I 1953 ble avisa overtatt av Axel Springer og gitt ut igjen. Dermed følger B.Z. også, som avisa Bild, Springers regler for god journalistikk.
– I B.Z.- redaksjonen jobbes det aktivt med presseetikk og pressefrihet, forteller markedsførende redaktør Frank Lozensky.
– Med unntak av noen små detaljer, kanskje.
Se Lozensky fortelle om B.Z.s politiske ståsted.
Bild:
Bild ble grunnlagt i 1952 av Axel Springer, og har helt siden begynnelsen vært politisk en konservativ og svært antikommunistisk avis. Avisen er den største i hele Europa med et opplag på nærere tre millioner. Hovedkontoret til Bild har siden 2008 ligget i Berlin etter 56 år i Hamburg. Bild baserer seg i hovedsak på store bilder og tabloide titler, og en stor del av avisen består av sladder, krim og politiske analyser.
Bild er også kjent for hardtslående artikler og sterk kritikk av DDR.
– Dette har heldigvis forandret seg de siste årene, forteller medieekspert Steffen Damm.
Han mener at Bild nå er mye mer åpen og mindre politisk orientert enn tidligere.
Avisen har flere ganger blitt kritisert av feministiske grupper for sin bruk av nakne damer på forsiden av avisen, men har ved flere anledninger svart at bildene er deres måte å vise at de har full presse- og trykkefrihet på.
I og med at avisen er såpass stor og når så mange, er den også populær blant politikere. Ofte kontakter sentrale politikere Bild-redaksjonen for å få fremmet sitt budskap i avisen.
Der Tagesspiegel:
Der Tagesspiegel ble grunnlagt i 1945 og utgitt i Berlin. Avisen er den tredje største i Berlin og opplagstallet er på rundt 148 000. I dag er avisa kjent for å være en typisk liberal avis.
Opprinnelig skulle avisa gis ut i hele Berlin og omegn, men på grunn av blokkaden av Øst-Berlin i 1948 ble Tagesspiegel etter hvert en avis for vestsiden.
Avisens motto er rerum cognoscere causas, det vil si "vi vil finne årsakene". I motsetning til de mer tabloide avisene i Springer-pressen henvender Tagesspiegel seg til et mer utdannet og voksent publikum. Redaksjonen fokuserer i hovedsak på kommentarstoff, nyheter og kultursaker.
Vi har sett på stoffordelingen i fire av Berlins største aviser på en tilfeldig valgt maidag i 2011: