Dette er medieloven
Ungarns medielov er blitt heftig omtalt i mediene det siste året. Er du usikker på hva den egentlig går ut på, bør du lese dette.
Ungarns regjering, med statsminister Viktor Orbán i spissen, fremmet i 2010 et forslag om en ny medielov. Loven trådte i kraft 1. januar 2011 og har skapt stor diskusjon både i Ungarn og i mange EU-land. Ungarske journalister har sultestreiket og tusenvis har demonstrert, mens andre synes medieloven har forbedret landets presse.
Se Ungarn-ekspert Eva Sarfi forklare medieloven
Balansert mediebilde
Medieloven skal først og fremst sikre et balansert mediebilde. Loven gir blant annet myndighetene rett til å inspisere medienes utstyr og dokumenter. I saker som omhandler rikets sikkerhet, kan journalister bli tvunget til å oppgi sine kilder.
Etter massivt press fra EU ble loven endret kort tid etter at den trådte i kraft. EU-kommisjonen kritiserte spesielt kravene om at alle medier, også bloggere, må skrive balansert og at utenlandske medier kunne bøtelegges. Kritikken gikk også på reglene om at alle medier må registreres og krav om at innholdet ikke måtte støte noen. Regjeringen gjorde om på deler av loven, og tok blant annet bort regelen om at utenlandske medier kan ilegges bøter.
Les hva Ungarns ambassadør til Norge mener om medieloven.
Nasjonalt medieråd
Etter at medieloven trådte i kraft har Ungarn falt 17 plasser til 40. plass på Reportere uten grensers liste over pressefrihetens kår i ulike land.
Det er opprettet et nasjonalt medieråd som skal overvåke mediene. Rådet ledes av en regjeringsoppnevnt person for en periode på ni år. Rådet, som består av til sammen fem personer, har i oppgave å sikre en balansert dekning i mediene og håndheve medieloven. De skal også dele ut konsesjoner til TV- og radiokanaler.
Dersom en mediebedrift bryter loven kan rådet komme med kritikk. Dersom kritikken ikke fører frem, kan rådet innstille på bøter overfor en egen mediedomstol, som også fungerer som ankeinstans.
Bøtene kan gå helt opp til 5, 5 millioner kroner. Men bøtene vil ifølge regjeringen tilpasses det enkelte selskapets størrelse.
Medierådet har bøtelagt flere medier allerede. Blant annet har den ungarske tv-stasjonen RTL-Klub fått bot for ikke å ha beskyttet barn mot aldersbegrenset materiale i en reality-serie. De har også bøtelagt et tv-selskap for hatefulle ytringer mot romani-folket. Dette har kommet som følge av klager fra seerne, og har ikke blitt sett på som et angrep på pressefriheten.
Kilder: Dagbladet/Euobserver/NTB