Sultestreiket for pressefrihet - ble sparket som journalist
Balazs Nagy-Navarro protesterte mot medieloven og fikk sparken i Ungarns statskanal. Nå kjemper han på fulltid for pressefriheten.
Balazs Nagy-Navarro står fortsatt uten jobb etter at han ble sparket fra jobben i den nasjonale tv-kanalen MTV (Magyar Televízió) 27. desember 2011. Han fikk sparken etter at han sultestreiket mot den omstridte medieloven i Ungarn.
Sammen med kollegaen Aranka Szávuly tok han initiativet til å inngå sultestreiken mot den nye medieloven, som har foregått utenfor statskanalens bygning. Senere fikk de selskap av andre tv-reportere og journalister. Både fra MTV, men også andre deler av det journalistiske miljøet i Ungarn.
Vil føre til selvsensur
Nå har Balazs Nagy-Navarro grunnlagt protestgruppen "Clean Hands for a Democratic Hungary" som stadig er i vekst.Hør Journalens intervju med Balazs Nagy-Navarro
Balazs Nagy-Navarro (til venstre) sammen med en journalistkollega under sultestreiken. Foto: Privat
Nagy-Navarro ser på medieloven som et problem som får ungarske journalister til å bedrive selvsensur og se forbi hva som egentlig skjer i Ungarn.
- Mange redaksjoner, selv om de ikke sympatiserer med regjeringen, ønsker ikke å ha problemer med den. De velger derfor å være på den sikre siden og ikke rapportere om det som skjer. Det er hvordan selvsensur fungerer, sier han.
Se Nagy-Navarro bli intervjuet på Mindenki Joga Radio Show
[[{"fid":"57485","view_mode":"default","fields":{"format":"default"},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default"}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Balazs Nagy-Navarro mener også at det vanskeliggjør journalisters samfunnsoppdrag at regjeringen legger bånd på pressen.
- Vi mister basishensiktene med pressen, nemlig at den skal overvåke enhver regjering og være en slags vaktbikkje. Da blir demokratiet svekket, sier han.
Les mer om den nye medieloven her.
Marsjerte foran offentlige mediebygg
På den internasjonale pressefrihetsdagen, 3. mai, arrangerte Nagy-Navarro og resten av "Clean Hands for a Democratic Hungary" en stor protestmarsj i Budapest.
Demonstrantenes mål var å vise at de tar avstand fra den nye medielovgivingen i Ungarn.
- Vi iscenesatte en protest foran alle nasjonale, offentlige mediebygninger, der vi marsjerte, og senere hadde vi en demonstrasjon foran den offentlige radiokanalbygningen. Også en del artister - ganske berømte - hadde kommet for å vise at de støtter oss, forteller han.
- Etter hvert har protesten blitt mer og mer en solidaritetsgruppe der 80-90 prosent av demonstrantene ikke har bakgrunn fra mediene. Store deler av samfunnet er representert. Alt fra husmødre til leger og skuespillere, sier han.
De ungarske ournalistene fikk støtte av ungarere fra vide deler av samfunnet, og ble vartet opp med både varme tepper og te under sultestreiken i desember 2011. Foto: Privat
- Truende lov
Loven gir blant annet det regjeringsutnevnte medierådet mulighet til å ilegge store bøter til journalister som skriver kritisk. I tillegg har rådet myndighet til å innta en politirolle og pålegge medieaktører å oppheve kildevernet sitt.
Nagy-Navarro sier han forstår at det er vanskelig å forstå den kompliserte situasjonen i Ungarn for dem som kommer utenfra.
- For å gjøre det forståelig for de som ikke kjenner til det juridiske systemet i Ungarn, kan man si at det største problemet med den nye medieloven er at den kommer med en type trussel - kanskje direkte, kanskje indirekte - til journalisten. Dersom du skriver noe som er mot loven, kan du selv, kontoret eller sjefen din bli bøtelagt, sier han.
Les mer hva Ungarns ambassadør i Norge mener om den nye medieloven her.
Ifølge det nasjonale medierådet er bøtene proposjonale med alvorlighetsgraden i det som trykkes i pressen, men det er ikke Nagy-Navarro enig i.
- Det er ingen regler i loven som sier noe om hvordan de følger opp brudd på loven.
Balazs Nagy-Navarro under sultestreiken i Budapest sammen med journalistkollegaer. Foto: Privat
- Vet ikke om oss
Balazs Nagy-Navarro synes det er problematisk at store begivenheter går folket i Ungarn hus forbi fordi de ikke får et balansert bilde av hva som skjer i det politiske miljøet.
- Hvis du spør, vil jeg tippe at 60-70 prosent av det ungarske folket ikke engang har hørt om protestene utenfor de offentlige mediebygningene. Det forteller litt om hvor alvorlig problemet er. Men dette gjelder ikke bare i vår protestsak - det er over alt.
Nagy-Navarro betegner situasjonen i mai 2012 som veldig lik desember 2011, da protesten startet. Og han har ingen planer om å avslutte demonstrasjonen.
- En av målsettingene våre er å rense mediene for manipulasjon, og kjempe for journalistene som mister jobbene sine på grunn av sin personlige integritet, fordi de står for demokratiet.
- Vi føler at det er vårt ansvar å fortsette kampen. Vi kan ikke bare stoppe hvis vi ser at målene våre ikke er nådd, sier Nagy-Navarro.
- En sterk personlighet
Lillan Solheim i Den norske Helsingforskomité var i februar i Ungarn sammen med en delegasjon på totalt fire.
Lillian Solheim i Den norske Helsingforskomité har vært i Ungarn og sett på pressefrihetens kår i landet. Foto: Pressefoto
Helsingforskomiteens ville se med egne øyne hvordan det sto til med landet etter alle urolighetene i forbindelse med Orbán-regjeringen og innføringen av den nye medieloven. Under besøket snakket Solheim også med Balasz Nagy-Navarro.
- Vi har inntrykk av at han er en seriøs journalist. Han er avbalansert, men har en sterk personlighet. Da vi var der, var sultestreiken over, men fortsatt var det mange på plassen foran tv-bygningen. Det er jo ikke slik at de ungarske journalistene frykter for sin personlige sikkerhet. De opplevde at de fikk sympati fra mange, men også at det var mange som kviet seg for å støtte dem i frykt for å miste jobbene sine selv, sier hun.
Les intervju med Balazs Nagy-Navarro av det politiske magasinet Dissent her
Les artikkel om demonstrasjonene i Budapest på nettstdet XpatLoop her