Mediefest for murens fall
Dominobrikker, Hillary Clinton, Jon Bon Jovi og storslagent fyrverkeri. Mediene fryder seg over feiringen av berlinmurens fall.
I alle landets aviser kan man lese om folkefest og "fest der freiheit". Mandag var det 20 år siden berlinmuren falt, etter press fra blant annet flere hundre tusen øst-tyskeres fredlige demonstrasjoner.
Mandag kunne man se en symbolsk mur strekke seg fra Bradenburger Tor til Potsdamer Platz i Berlin. Installasjonen illustrerte rivingen av muren ved at den falt som dominobrikker gjennom byen. En rekke tyske og utenlandske politikere og kjendiser frontet arrangementet. Men hvem var feiringen ment for?
Klare for å gå videre
Daniel Jarret (27) bor i det som var det gamle øst-berlin. Hvis det ikke var for all medieoppmerksomheten 20-årsjubileet har fått, ville han aldri ha husket jubileet.
- De fleste tyskerne jeg kjenner ignorerer egentlig hele opplegget, det er hovedsaklig turistene som bryr seg om feiringen, sier Jarret.
Han synes åpningen av muren i 1989 og historien bak er viktig å ta lærdom av, men 20 år etter tror han at de fleste tyskere har lagt dette bak seg og er klare for å gå videre.
- I Berlin er forskjellene mellom øst og vest så godt som visket ut. Det er mulig man ser andre tendenser om man beveger seg ut i forstadene, da de ikke tiltrekker seg unge mennesker i like stor grad som det byene gjør, mener Jarret.
Ironisk
Han legger til at de fleste festene og arrangementene i forbindelse med jubileet er sponset av store, kommersielle aktører. Dette finner han ironisk, da feiringen for hans del hovedsaklig dreier seg om frihet. Også medieoppmerksomheten mener han er uproporsjonal i forhold til holdningene blant tyskere flest.
- Tyske aviser har ikke skrevet om annet de siste seks ukene, og i forbindelse med markeringen tror jeg dekningen vil bli massiv. "Festen" er i veldig stor grad medieskapt.
Sosiale problemer
I lørdagens utgave av Klassekampen kan man lese at Tyskland fortsatt er delt, både politisk, økonomisk og mentalt. Mange østtyskere flykter fra blant annet arbeidsledighet i øst. Den tyske økonomen Karl Brenke sier til avisen at industrien i øst nærmer seg vesttysk nivå, men at sosiale problemer fortsatt er tydeligere i øst enn i vest.