Ny rapport krever Eides avgang i Afghanistan

FNs norske spesialutsending har ikke tillit i det afghanske samfunnet, hevder ny rapport.

25 november la den uavhenige organiasjonen International Crisis Group (ICG) fram rapporten som kritiserer det internasjonale samfunnet og FNs utsending Kai Eide. Rapporten tar for seg det politiske spillet under presidentvalget i høst og hvilke utfall det kan få for den demokratiske utviklingen i Afghanistan.

ICG går hardt ut mot FN og Kai Eides håndtering av valget, melder Bergens Tidende.

Så gjennom fingrene

President Hamid Karzai vant første runde av valget, der det ble påvist omfattende korrupsjon. Andre runde ble avlyst etter at utfordreren Abdullah Abdullah trakk seg. Dermed ble Karzai sittende med makten og er nå president i Afghanistan.

Korrupsjonsjeger Eva Joly gjennomførte nylig en utspørring av Kai Eide som ble publisert på Europaparlamentets nettsider. Der svarer Eide at et omvalg med internasjonal støtte var uaktuelt:

– Jeg ville ikke at FN skulle involveres i en andre runde

ICGs rapport hevder at Kai Eide ikke gjorde et tilstrekkelig arbeid med valgfusket. Videre hevder den at Eide ikke lenger har forusetninger for å gjøre nytte for seg i Afghanistan.

"FN-oppdraget med å bringe stabilitet til landet er blitt satt i fare. Hans effektivitet som leder av oppdraget vil alltid kunne trekkes i tvil. Om tilliten skal gjenopprettes, må Eide gå av", heter det i rapporten.

Hadde støtte fra FN

Eide kom i konflikt med nestsjefen sin, den amerikanske diplomaten Peter Galbraith, under valget i høst. Galbraith mente at Eide ikke gjorde nok for å slå ned på valgfusket, skriver The Washington Post.

I tillegg sa han at Eide var i lomma på Karzai, og at det var derfor han ikke ville involvere FN i valgprosessen.

Konflikten utspilte seg offentlig med full mediedekning, og resulterte i at Peter Gailbraith fikk sparken av FNs generalsekretær Ban Ki Moon.

Liten tillit hos folket

Både Karzai og det internasjonale samfunnet har en svekket posisjon hos det afghanske folk etter valget. Candace Rondeaux i International Crisis Group mener Eides håndtering viser en dårlig tendens:

– At Karzai beholdt makten under slike omstendigheter, har styrket inntrykket av at verdenssamfunnet ikke har interesse av, eller er ute av stand til, å ta et oppgjør med korrupsjonen, sier hun til Aftenposten.

I tillegg forteller hun at valgfusket har gitt Taliban en stor strategisk seier PR-messig, noe som kan føre til høyere folkelig oppslutning.