Obamas helsereform godkjent av Representantenes hus
Nå venter amerikanerne bare på Senatets dom.
Med 220 stemmer ble lovforslaget godkjent med kun to stemmers margin. Blir forslaget vedtatt i Senatet, kan mange amerikanere se frem til et helt nytt helsetilbud.
Betydelige endringer
Noen av de viktigste punktene i den planlagte helsereformen er forsikring til flere, fritt legevalg, og ingen nekt av forsikring på grunn av sykdomshistorie, melder NTB. Dessuten er målet å redusere utgiftsveksten til verdens dyreste helsesystem. Det skal skje ved at:
- 36 millioner uforsikrede mennesker skal få forsikring, slik at 96 prosent av befolkningen er dekket.
- Man skal være forsikret selv om man mister jobben, flytter eller blir syk.
- Prisdiskriminering på grunn av kjønn og etnisitet blir ikke tillatt.
- Det skal bli enklere å sammenligne priser, slik at man lettere kan velge det billige og bra alternativet.
- En maksgrense skal settes for hvor mye av forsikringspremien man må betale av egen lomme.
- Forsikringsselskapene skal ikke kunne nekte forsikring på grunn av pasientens medisinske historie.
- Barn skal kunne dekkes av foreldrenes forsikring til de fyller 26. Det vil dekke én av tre uforsikrede ungdommer i dag.
Vil du lese mer om konsekvensene finner du de amerikanske myndighetenes vurderinger og rapporter her.
Abort støttes ikke
Obamas reform er ikke like populær hos alle. Uenighetene er mange innad i Kongressen. Allerede lørdag ble forslaget endret. Endringen gjør det umulig å få finansiert abort av offentlige midler.
Med ett unntak stemte alle republikanerne i Representantenes hus mot den nye helsereformen. Også de vil kutte i kostnadene for innbyggerne, men frykter at det nåværende forslaget vil føre landet inn i enda dypere gjeld.
Av demokratene vendte hele 39 representanter tommelen ned. Mange mente at reformen ikke var god nok til å forhindre større underskudd.
Senatets dom avgjør
Nå skal forslaget videreføres til Senatet. Også her skal motstanden være stor, og det snakkes om enda flere justeringer. Hvis Senatet lager et nytt forslag, må dette igjen smeltes sammen med det fra Representantenes hus. I følge Dagbladet må deretter begge kammere komme fram til et felles lovforslag som må stemmes over på nytt.
Demokratene har 58 representanter i Senatet, i tillegg til to uavhengige som tidligere har stemt med partiet. Skulle likevel færre enn 60 stemme for, risikerer demokratene en såkalt filibuster, der senatorerne kan holde appeller i forsøk på å utsette avstemningen. Da kan det ta lang tid før amerikanerne ser noen helsereform i praksis.