Vil hindre søramerikansk avskoging
Norge lover 30 millioner dollar til bevaring av regnskog i Guyana.
I går inngikk utviklingsminister Erik Solheim og presidenten i Guyana, Bharrat Jagdeo, en avtale som skal sette i gang et samarbeid som har som hovedmål å bevare Guyanas regnskog.
75 prosent av Guyanas areal er dekket av skog. Landet er sterkt rammet av klimaendringene, og lider store økonomiske tap som følge av blant annet oversvømmelser, ifølge regjeringens hjemmesider.
I forbindelse med avtalen har man opprettet investeringsfondet Guyana REDD+. Norge vil i løpet av 2010 bistå med 30 millioner dollar.
– Om resultatene er tilfredsstillende, vil bistanden kunne øke til 250 millioner dollar fram mot 2015, uttalte Erik Solheim i en pressemelding.
Norge som foregangsland
Hans Brattskar, leder av regjeringens klima-og regnskogsprosjekt, håper Norge kan være et foregangsland for klimasamarbeid mellom nasjoner. Han sier det ikke er tilfeldig at avtalen er inngått nå, få uker før klimatoppmøtet i København 7. desember.
– Vi håper Norge kan få andre, store aktører på banen. Denne avtalen i seg selv er veldig viktig, men for å nå målene våre om å redusere klimautslippene betraktelig, er det behov for å inngå en global avtale.
Det diskuteres hvorhvidt Obama vil komme på klimatoppmøtet 7. desember eller ikke. NTB melder at Obama vurderer å delta dersom en global klimaavtale er innen rekkevidde.
Karbontjenester
The Informal Working Group on Interim Finance for REDD+ har i forbindelse med den nyinngåtte avtalen laget et rammeverk som skal gjøre det enklere for andre å inngå lignende samarbeid mellom industrialiserte land og utviklingsland. Om mange nok bidrar, håper de å kunne minske avskogning og redusering av regnskogen med 25 prosent innen 2015.
Brattskar trekker fram land som Australia, Storbritannia og Tyskland, som også har inngått liknende avtaler med utviklingsland. Han mener denne typen bistand er annerledes enn behovsbasert bistand, da den fungerer som et gjensidig nyttig samarbeid, mener han.
En av de største klimasyndene
Både FNs klimapanel og den norske regjering hevder at avskoging er skyld i 20 prosent av de globale utslippene. Nederlandsk forskning viser at prosentandelen ligger nærmere 10 prosent, men dette utgjør like fullt en stor trussel for miljøet.
Forebygging og bevaring
– Guyana er et land med historisk lav avskoging, sier Brattskar. Han mener det er viktig å bistå også de landene som fortsatt har mye bevart regnskog, sett i forhold til for eksempel Brasil.
– Dette er viktig for å unngå at problemene bare flytter på seg, sier han.
Guyanas regnskogområder er på størrelse med hele Storbritannia, og huser både dyr, planter og urbefolkning.
– Også helse, arbeid og utdanning til de som bor i regnskogen vil inngå i bistanden. De som bor der er mennesker som har en drøm om et bedre liv, sier Brattskar.