5321 bekreftet omkommet i Japan
Tallene fra det katastroferammede Japan fortsetter å stige, og folket flykter sørover. Norge har samlet inn rundt fem millioner bistandskroner.
De siste tallene fra jordskjelvkatastrofen i Japan viser omfanget av jordskjelvet som rammet landet for en uke siden. Antall døde og omkomne forventes å stige kraftig.
- 5321 er bekreftet omkommet
- 9329 er fortsatt savnet
- 2383 er skadde
- 463.000 er evakuert fra sine hjem
- 1,6 millioner husstander er uten vann, og over 600.000 hjem er uten strøm
- Ca 5.000 bygninger er ødelagt, mens over 80.000 bygninger har skader
Kilde: AFP, NTB
Folkevandring
Tusenvis av mennesker flykter nå sørover i bil og buss. De er redde for radioaktiv stråling, til tross for myndighetenes forsikring om at strålenivået i Tokyo er ufarlig. Nivået i hovedstaden har vært ti ganger så høyt som normalt.
Tilbake står en millionby uten folk på gatene. Hyllene på supermarkedet er glisne, flyavgangene innstilt og store regioner er mørklagt av strømbrudd. Likevel forsøker mange Tokyo-innbyggere å la livet gå sin vante gang.
- Det fortelles om folk som strømmer ut av Tokyo. Det gis inntrykk av at masseevakueringen er i gang. Men se deg om! Vi frykter det verste, men livet går videre, sier Narumi Takanashi til NTB.
Les: Råder norske studenter til å reise hjem.
Har ikke spurt om hjelp
Singapore-banken DBS anslår at jordskjelvet og tsunamien har kostet Japan 100 milliarder amerikanske dollar (561 milliarder kroner). Dette tilsvarer to prosent av Japans bruttonasjonalprodukt. Nå vil nordmenn bistå med penger.
- Hittil har vi fått inn nærmere tre millioner kroner til tsunamiofrene i Japan, sier informasjonsrådgiver i Redd Barna, Kari Magnussen til Dagsavisen.
Hjelpeorganisasjonene Redd Barna, Kirkens Nødhjelp og Norges Røde Kors har opprettet egne giverkontoer øremerket Japan. Tilsammen har de tre aktørene mottatt rundt fem millioner kroner siden fredag, skriver Dagsavisen. Dette til tross for at Japan ikke har bedt om pengene.
- Vi har tilbudt vår støtte, men regjeringen i Japan har ikke gitt uttrykk for at den trenger hjelp, sier UNICEFs generalsekretær i Norge, Kjersti Fløgstad, til Aftenposten.