Hevder Gaddafi bruker «menneskelige skjold»

Muammar Gaddafis styrker bruker sivile som «menneskelige skjold» i Libya, sier en talsmann for opprørerne i landet.

Han hevder også at Gaddafi-tro soldater har byttet ut uniformene med sivile klær.

Opprørernes talsmann sa mandag til nyhetsbyrået Reuters at regjeringsstyrkene i den vestlibyske byen Misrata har hentet sivilpersoner fra byens omegn for å bruke dem som skjold mot vestlige angrep. Uttalelsen var ikke bekreftet fra uavhengige kilder.

Den ikke navngitte talsmannen tilføyde at væpnede Gaddafi-tilhengere kledd i sivil oppholdt seg i sentrum av Misrata, som ligger rundt 160 kilometer øst for hovedstaden Tripoli. Byen manglet mandag fortsatt tilførsel av drikkevann.

Drept?

Den franske regjeringens talsmann François Baroin sa samme dag at Frankrike ikke har fått opplysninger om at sivile er drept i de vestlige angrepene mot Libya. En talsmann for det libyske helsevesenet hevdet tidligere at minst 64 sivile mistet livet lørdag og søndag.

– Den franske overkommandoen kjenner ikke til opplysninger om drepte sivile, sa Baroin til fjernsynsselskapet Canal+.

Han advarte mot det han kalte en propagandakampanje fra Gaddafi-regimets side.

Baroin hevdet også at to døgn med militære aksjoner har «forhindret Gaddafi i å gjennomføre massakrer av sivile». Ifølge den franske regjeringstalsmannen er beskyttelse av sivilbefolkningen et av hovedformålene med å håndheve en flyforbudssone over Libya.

Beskyttelse

– Vi er som kjent i ferd med å etablere beskyttede flykorridorer. Og vi vil ikke fravike målsettingen om å forhindre at Gaddafi begår massakrer mot sin egen befolkning, sa François Barroin videre.

Italienske myndigheter forsøkte mandag å finne ut om 117 mennesker som dagen før kom til øya Sicilia, er flyktninger fra Libya, slik de selv hevder. Disse menneskene kom med to fartøyer, en tråler og en mindre båt, opplyste Italias kystvakt.

NATOs medlemsland har ennå ikke kommet til enighet om sin rolle i Libya-konflikten. Men mens alliansen mandag fortsatt var splittet i synet på den militære siden av saken, var de 28 landene enige om å delta i humanitær innsats for den libyske sivilbefolkningen. (©NTB)