En ny president kan skape uro i Kongo
Ingen kandidater aksepterer tap i Kongo. - Det vil bli fysiske uroligheter, sier afrikaekspert.
På lørdag ble åtte personer drept og flere skadet da politiet avfyrte skudd og tåregass mot opposisjonstilhengere i hovedstaden Kinshasa, skriver the Guardian. Morten Bøås er seniorforsker ved Fafo og har forsket på Kongo og Sentral-Afrika i mange år. Han tror det er uungåelig at det oppstår uroligheter som følge av valget.
- Det vil bli fysiske uroligheter. Valgvold må påregnes, og Gud vet hva Kabila gjør hvis han taper, sier Bøås.
Ingen fred
Bøås tror opposisjonen kommer til å prøve og stjele stemmer i øst. Etienne Tshisekedi kan bli den nye presidenten i den demokratiske republikk Kongo. Han er den fremste utfordreren fra opposisjonen.
- Etienne står fortsatt sterkt i hovedstaden og i vest, men har ikke like stor oppslutning i øst, sier Bøås, og viser til valgarrangementer Kabila og Etienne har holdt i øst den siste uken.
- Etienne fylte en hel fotballstadion med tilhengere, mens Kabila bare trakk noen få.
Grunnen til at Etienne likevel ikke regnes som en favoritt er den svake oppslutningen han har øst i landet.
Dagens president, Joseph Kabila, er fortsatt en svak favoritt til å vinne. Bøås tror valgdeltakelsen i år vil bli noe lavere enn i fjor. Ved valget i 2006 fikk Kabila stor støtte i øst, men hans forsøk på å skape fred i området har gitt lite resultater. I grenseområdet mellom Kongo og Rwanda har det lenge pågått en blodig kamp. Rwandiske soldater kommer tilbake og det kongolesiske folk er misfornøyde med det fredsarbeidet som har blitt gjort.
Tidligere diktator
Den demokratiske republikk Kongo har en brutal historie. Det tidligere kolonilandet ble selvstendig i 1960, men har vært styrt av en diktator mesteparten av landets korte levealder. Under et kupp i 1998 oppstod det en borgerkrig i landet. Til nå har over fem millioner mennesker blitt drept. I 2006 fikk landet et nytt parlamentarisk system, og i dag blir det andre presidentvalget i landets historie avholdt.
- Alle de fremste kandidatene har sagt at de ikke aksepterer tap, og det kan bli svært spennende å se hva Kabila gjør i så tilfelle, sier Morten Bøås.