Frykter oppløsningen av EU
Alle landene i eurosonen kan få lavere kredittverdighet. Både OECD og Moody's er bekymret.
Det er ikke lenger ett eneste land i eurosonen som er beskyttet mot gjeldskrisen som herjer det europeiske kontinentet og finansverdenen. Selv land med solid økonomi, som Nederland, Østerrike, Finland, ja, til og med Tyskland, kan rammes.
Det amerikanske kredittvurderingsbyrået Moody's vurderer hvordan ulike land styrer sin økonomi. Vurderingen er presentert med karakterer. Toppkarakteren en stat kan få er AAA. Moody's og andre kredittvurderingsbyråer analyser og evaluerer et lands økonomi og styring, og gir til slutt en karakter til hver stat.
Nå sier byrået at alle land i eurosonen står i fare for å nedgraderes.
Flere land kan bli rammet
I en land som har toppkarakter, har befolkningen og staten muligheten til å låne penger med renter mellom tre og fem prosent. Land som står lenger ned på lista er mindre kredittverdige, og befolkningen og staten må låne penger med fem prosent rente eller mer. Det vil igjen føre til at investorer blir mer tilbakeholdne med å investere. Noe som får konsekvenser for obligasjonsmarkedet og børsen.
Grunnen til at alle landene i EU er truet er at gjeldskrisen har pågått lenge. Moody's sier at jo lengre krisen fortsetter, jo større risiko er det for at flere land blir rammet. De mest utsatte landene er Italia og Hellas, land med manglende politiske stabilitet. Det er dessuten fare for at et land som misligholder gjelden, vil bli trukket ut av eurosonen og dermed ut av Den europeiske unionen (EU).
Risiko for manglende betalingsevne i EU
I en 11 siders rapport med tittelen "Rising Severity of Euro Area Sovereign Crisis Threatens EU Sovereign Ratings" viser Moody’s til den økende risikoen for manglende betalingsevne i flere av eurosonens medlemsland. "Sannsynligheten for at flere land i eurosonen misligholder gjeld, er ikke lenger ubetydelig", uttaler Moody’s. Ifølge byrået vil misligholdelsen øke med krisens varighet.
Et slikt scenario vil ikke bare være svært negativt for kredittverdigheten til alle medlemslandene; det vil også bety begynnelsen på oppløsningen av unionen, skriver Moody's.
Pessimistisk rapport fra OECD
Også Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) mener at økonomien i eurosonen blir verre.
I en rapport som ble utgitt 28. november, antyder organisasjonen at økonomien i eurosonen blir verre. OECD regner med at brutto nasjonalprodukt (BNP) i eurosonen bare vil øke med 0,2 prosent i 2012. For 2011 er økningen 1,6 prosent, ifølge den franske avisen Lefigaro.
OECD-rapporten mener at den norske økonomien kommer til å gjøre det bedre enn forventet i 2013, med en økning i brutto nasjonalprodukt (BNP) på 3,6 prosent, ifølge Dagens Næringsliv.
Det går rykter om et mulig samarbeid mellom Italia og Det internasjonale pengefondet (IMF) om et lån på mellom 400 og 600 milliarder euro. Det ble offentliggjort i italiensk presse søndag 27. november. En talsmann for IMF avkreftet imidlertid mandag alle samtaler med de italienske myndighetene om et finansieringsprogram fra IMF.
Nye europeiske tiltak
Blant de gode nyhetene som gleder markedet, finner man forslagene fra Paris og Berlin om å styrke eurosonen. Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Tysklands kansler Angela Merkel forbereder en ny avtale om finansiell stabilitet, forteller den tyske avisen Welt am Sonntag.
Gjeld i EU og Norge (2010)
Eurosonenes gjeld er på 85,1 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP).
Hellas har en gjeld på 142, 8 prosent av gresk BNP.
Italia: 119 prosent
Tyskland: 83,2 prosent
Frankrike: 81, 7 prosent
Spania: 60,1 prosent
Norge har en gjeld på 47 prosent.
Klikk her for å se de fire største byråenes liste over kredittvurdering for alle land i verden.