Går til valgurnene for demokrati
Egypts befolkning krysser fingrene for at valgresultatet vil være et steg i retning mot demokrati for landet.
– Jeg har aldri stemt for jeg har vært usikker på om det har vært ordentlige valg. Denne gangen håper jeg på det. Det viktigste er å ha et liberalt og sivilisert land, uten fanatikere, forteller 45 år gamle Shahira Ahmed til Aftenposten.
Også Iris Nawir (50) er førstegangsvelger, og krysser fingrene for at årets valg vil føre til nye tider for egypterne.
– Vi har levd som slaver. Nå stemmer jeg for frihet og demkrati, sier han.
- De misbruker religionen
Det egyptiske folket ønsker å gå en tid i møte med mer demokrati.Nå gjenstår det å se hvem som blir sittende med makten. Det anslås at Det Muslimske brorskap vil fremstå som valgvinner i mars 2012, noe flere egyptere er sterkt imot. Allikevel mener mange at dette et bedre alternativ en et nytt militærregime.
- Jeg ønsker ikke at Det Muslimske brorskap skal ende opp med makten i landet mitt Egypt. De misbruker religionen for alt den er verdt. De sier en ting og gjør en annen.
Det sier styremedlem i Egyptisk Forening, Magdi Garas, til Journalen i ettermiddag.
- Hva tenker du om et eventuell nytt militærregime i Egypt?
- Jeg vet at de vil prøve å beholde makten. For meg er det uaktuelt at de skal styre Egypt.
Fafo-forsker Jacob Høigilt mener at Det muslimske brorskap satser mer på demokrati enn det det gamle Mubarak-regime gjør.
– Det muslimske broskap gjennom ganske mange år beveget seg i en mer og mer demokratisk retning. De sier de omfavner demokratiske prinsipper, og de har hatt en mye mer demokratisk praksis enn Mubarak-regimet hadde, sa han til TV 2 i i formiddag.
Fafo-forsker Jacob Høigilt mener at Det muslimske brorskap omfavner demokratiske verdier. Foto: Universitetet i Oslo
Første valg på 30 år
Tunisias president Ben Ali flyktet landet etter massive demonstrasjoner den 14. januar i år. Da hadde han sittet som president i 23 år. Etter hans avgang begynte også store deler av den egyptiske befolkningen å demonstrere mot president Hosni Mubarak.Demonstrasjonene endte med at Mubarak gikk av den 11. feburar.
Kvinner feirer etter Mubaraks fall i Kairo. Foto: Frank Eben/flickr
Da trodde den egyptiske befolkning trodde at de ville gå lysere tider i møte. Slik gikk det ikke, da militærregimet etter Mubarak overtok makten. Nå planlegger de å vinne valget, som Mubaraks etterfølgere.
- Vi er ved en korsvei, hvor det bare er to muligheter: Vellykkede valg som vil lede Egypt mot trygghet, eller å møte farlige hindere som vi i de væpnede styrkene, som en del av det egyptiske folk, ikke vil tillate, har Mohamed Hussein Tantawi uttalt. Han er leder for det øverste militære rådet i Egypt.
Valget som blir holdt i dag er det første siden Mubarak for over 30 år siden ble valgt til president. Dette er en av en rekke valg frem mot mars 2012. Når representanter til parlamentets underhus og overhus er valgt, skal de sammen danne en ny, egyptisk grunnlov.