Sidsel Wolds uhyggeligste opplevelse i Egypt
Fryktet det verste da NRK-fotograf Mohammad Alayoubri forsvant.
Som NRKs utenrikskorrespondent har Sidsel Wold vært Norges øyne under opprørene i den arabiske verden. Opprørene er populært kalt den arabiske våren. På en internasjonal konferanse om den arabiske våren på Litteraturhuset fortalte Wold om en blandet mottakelse i Tunisia, Egypt og Libya.
Angrepet på gata
I det ene øyeblikket betalte folk korrespondentens hotellregning av ren gjestfrihet i Libya, i det andre øyeblikket ble hun og kameramann Mohammad Alayoubri angrepet av en sint folkemengde på gata i Egypt.
- De kastet stein og vann på oss, og rev av jakken til Mohammad, forteller hun.
I kaoset som oppsto forsvant Alayoubri. Han tok ikke mobilen, og i en times tid visste ikke Wold en gang om medarbeideren var i live.
- Det er en av de verste timene jeg har hatt på jobb.
Hun ville lete etter kameramannen, men fryktet å få bank om hun gikk tilbake. Hun ble nødt til å sette sin lit til Alayoubris erfaring.
- Han vet hvordan han kommer seg ut av risikable situasjoner, tenkte jeg.
Til slutt dukket Alayoubri opp, og det viste seg at han hadde blitt stående og krangle med militæret. De hadde tatt fra ham filmkameraet, hvor duoen hadde viktige bilder fra tidligere på dagen.
Det endte med at NRK-medarbeiderne måtte låne et kamera av konkurrenten TV2.
- Ydmykende, flirer Wold. Vel vitende om at historien kunne fått en verre slutt.
Lot seg rive med
Journalistens objektivitet var et hett tema på konferansen, hvor spesielt den arabiske utgaven av Al Jazeeras ble kritisert for å ha vært på lag med folket i opprørsbølgen. Wold fortalte at hun flere ganger ble møtt med fiendlighet fordi folk trodde hun var utsendt fra den arabiske kanalen, og innrømmer at hun dro fordel av å komme fra en norsk kanal.
- Fordelen er at jeg rapporterer på et språk ingen skjønner. Når du jobber for en bitteliten kanal sjekker ingen hva som er skrevet og sagt.
Men heller ikke Wold klarte alltid å holde seg helt nøytral. Tidlig i den libyiske revolusjonen, som senere utviklet seg til en borgerkrig, entret hun landsbyen Ajdabiya, som var overtatt av opprørerne. I de elleville jubelscenene ble hun revet med.
- Ajdabiya er fri! ropte hun. På direkten, omsvermet av opprørere. Hun fikk pepper for episoden, og i dag tar hun selvkritikk.
- Men når store ting skjer må man jo vise engasjement for å formidle på en god måte.
Wold tror det kan ta flere tiår før Libya er et demokratisk land.
- Al-Assad vil falle
Flere diktatorer falt i den arabiske våren. Nå har blitt våren blitt til sommer, og Wold tror Syrias president Bashar Al-Assad vil bli den neste som må gå av. Hun påpeker imidlertid at situasjonen er komplisert.
- Libya var mye enklere fordi Gadhafi var så utrolig gæren og forhatt. Men i Syria er mange flere på regimets side.
Det kan bli både høst og vinter før det arabiske opprøret er over.