Tøffe forhandlinger om menneskerettigheter
Forhandlingene om FNs resolusjon om menneskerettigheter har blitt kompliserte på grunn av den arabiske våren.
Norge har de siste årene ledet forhandlingene om en resolusjon for menneskerettighetsforkjempere. Disse forhandlingene i menneskerettighetsrådet har tidligere endt med full enighet om innholdet, men i år er forhandlingene vanskeligere.
- Flere regimer frykter nå at det de ser i den arabiske våren, vil spre seg til andre land, sier Gry Larsen, statssekretær i Utenriksdepartementet.
I følge utenriksdepartementets nettsider skal mandatet gi beskyttelse til menneskerettighetsforsvarere. Dette er grupper og enkeltmennesker som står opp for andres rettigheter med fare for egen og sine nærmestes sikkerhet.
Nye forhandlinger
Statsskretæren kunne meddele at det for tiden pågår nye forhandlingene av en ny resolusjon i FN og at disse forhandlingene kommer til å vare i et par uker til.
- Forhandlingene er vanskeligere på grunn av den arabiske våren. Vi har håp om å klare å oppnå enighet, fordi mange land er på linje med Norge. Vi ønsker å få med så mange land som mulig, sier statsekretær Larsen.
Viktig for Norge
Utenriksminister Jonas Gahr Støre uttrykte tidligere i år viktigheten av arbeidet rundt menneskerettighetsforkjempere.
- Støtte til menneskerettighetsforkjempere er høyt prioritert i Norges arbeid for å styrke menneskerettighetene og er en investering i rettsstaten og demokratiet, sa utenriksministeren til UDs nettside i mars.
Statssekretær Larsen peker også på at spørsmålet om menneskerettighetsforkjempere er prinsipielt viktig for Norge.
- Det handler om ytringsfrihet, og retten til å demonstrere og publisere, sier hun under konferansen på litteraturhuset i Oslo.