Unge italienere ser mørkt på egen fremtid

Arbeidsmulighetene er få og dårlige for unge italienere.

Jobbene italienere til slutt får seg, betaler også ofte dårlig. Foto: mammal/flickr.com

- Vi utdanner oss til et arbeidsmarked hvor det ikke er jobber å få. Vi har drømmer, men vi får ikke realisert dem, forteller Isabella Derada.

Tall fra utenriksdepartementet viser at arbeidsledigheten i Italia nå ligger på rundt 8,7 prosent, men arbeidsledighet for unge ligger på så mye som 29,8 prosent. Også en rapport fra nternational labour organization (ILO), viser til at hver tredje unge italiener er arbeidsløs.  De går i møte med et arbeidsliv hvor de blir stående uten muligheter.

Derada er en av mange unge italienere som studerer uten å ha noen særlig fremtid i det italienske arbeidsmarkedet. I følge henne har arbeidsledigheten vært et problem lenge, men har nå eskalert med den økonomiske krisen.

Overkvalifiserte for jobber

Derada har studert psykologi i fem år. Hun forteller at muligheten for arbeid er særlig dårlig for dem som studerer humanistiske fag.


- Studerer du til å bli lege eller ingerniør, har du i alle fall en sjanse. For oss er det nesten umulig. Man har to muligheter når man er ferdig med studiet, enten å finne deg et arbeid som du er overkvalifisert til og ta til takke med det, eller å fortsette å spesialisere deg.

Hun forteller videre at det også er problematisk å spesialisere seg for mye, for da kan heller arbeidsgiveren ansette en som har studert mindre og som kan få lavere lønninger. Uansett vil det heller ikke være gitt at du får deg en jobb, selv om du tar nærmest hva som helst, i følge Derada.

Unge vurderer utlandet

Selv om flere av nabolandene også har økonomiske problemer, forteller Derada at mange drar til Nord-Europeiske land som Tyskland og England.

- Det er klart at man overveier muligheten for å flytte til andre land, hvor det går an å få seg jobb med en lønning som gjør at du faktisk kan forsørge deg selv. Likevel er det jo en stor beslutning å ta. Du reiser fra familie og venner, og alt som er kjent og trygt.

Hun har selv tre - fire venner fra sin aller nærmeste omgangskrets som har dratt utenlands.

- Berlusconi har ikke skylda

Flere kutt i budsjettet for 2011 er gjennomført, og oppmerksomheten på Italia har vært stor i resten av verden. Italias omstridte statsminister, Silvio Berlusconi, endte også med å gå av da resten av EUs press på Italia var som verst.

- Vi hadde vel alle et lite håp da Berlusconi gikk av om at situasjonen ville bli bedret. Men man vet jo at han i seg selv ikke er grunnen til Italias økonomiske krise. Vi har fått en regjering med nye og mer ansvarlige personer, men det i seg selv ordner ikke automatisk opp i den økonomiske krisen Italia er i, sier Derada.