Full krig i republikanerleiren
Romney anklager Santorum for ikke å være konservativ nok.
Den siste tiden har Rick Santorum overraskende tatt ledelsen i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat i høstens valg. Mitt Romney, som inntil nylig lå best an, gikk raskt til angrep på Santorum i TV-debatten som fant sted natt til torsdag norsk tid. Blant annet stilte han spørsmålstegn ved om Santorum egentlig er så konservativ som han selv skal ha det til.
– Se ikke på meg, ta en titt i speilet i stedet, kvitterte Romney da Santorum beskyldte ham for å ha ført sentrumspolitikk som guvernør i Massachusetts.
Viktige valg
TV-debatten i Arizona var den siste før to viktige nominasjonsvalg i Michigan og Arizona neste uke. I begge delstatene har Romney inntil nylig vært regnet som klar favoritt. Han er født i Michigan, hvor faren hans i sin tid var guvernør, og i Arizona er en betydelig del av velgerne mormoner – i likhet med Romney selv.
Men Santorums kraftige framgang den siste tiden betyr at han kan stikke av med seieren i begge disse valgene. Det vil i så fall være et sviende nederlag for Romney.
De to rivalene havnet i tottene på hverandre flere ganger i løpet av debatten. Ved én anledning begynte de å snakke i munnen på hverandre, og debattleder John Ging fra TV-kanalen CNN ga kamphanene god tid til å hamle opp med hverandre.
– Kan gjøre comeback
I en ny landsomfattende meningsmåling blant republikanske velgere får Santorum 35 prosents oppslutning, mens Romney må nøye seg med 26 prosent. Newt Gingrich og Ron Paul, som også deltok i debatten i Arizona, får henholdsvis 14 og 11 prosent i målingen utført av Quinnipiac University.
Peter Brown, som jobber med universitetets meningsmålinger, mener nominasjonsvalget i Michigan blir spesielt viktig.
– Hvis Romney taper i Michigan,vil det bli en historie om at han ikke engang klarer å vinne i delstaten hvor han ble født, vokste opp og hvor faren var guvernør. Men hvis han vinner, så vil han ha gjort et comeback, sier Brown. Etter valgene neste uke vil alles øyne blir rettet mot den såkalte supertirsdagen 6. mars. Da er det nominasjonsvalg og -møter i til sammen ti delstater.
(©NTB)