-De norske myndighetene må på banen
Demonstrantene ønsker hjelp fra norske myndigheter for å stoppe terroraksjoner mot Hazara-befolkningen i Pakistan
- Det har pågått blodige angrep mot vår befolkning i over ti år, sier Zahir Athari, en av talsmennene under en demonstrasjon mandag 25. februar utenfor utenriksdepartementet, til Journalen.
- De siste årene har angrepene blitt stadig værre, og senest 16.februar ble 81 mennesker drept i et terrorangrep i byen Quetta, fortsetter Athari.
Den ekstremistiske terrororganisasjonen Lashkar-e-Jhangvi sto bak angrepet.
Norsk hjelp
Demonstrantene, over to hundre i tallet, etterlyste tiltak fra norske myndigheter.
- Vi ønsker at all bistand til Pakistan kuttes inntil situasjonen for vårt folk er bedret. Det må gjøres klinkende klart ovenfor pakistanske myndigheter at forholdene er uholdbare, og at noe må gjøres, sier Athari.
Videre mener han at norske medier i for liten grad setter saken på dagsorden.
- Det er frustrerende å tale for døve ører, fortsetter han.
Etnisk rensing
Dawod Haidari, en av arrangjørene til demonstrasjonen var også tilstede under demonstrasjonen, og han understreker at terroren dreier seg om angrep mot et bestemt folkeslag.
- De få mediene som omtaler terroren får det til å fremstå som en konflikt mellom sjia- og sunnimuslimer. Faktum er at Hazara-folket blir angrepet på grunn av deres etniske opprinnelse, sier Haidari.
Hazara-befolkningen i Pakistan kommer opprinnelig fra Afghanistan. De flyktet fra et folkmord i Afghanistan mellom 1893 og 1896, hvor 60 prosent av dem ble drept. Nå, to hundre år etter, står de over en ny fare.
- Det bor omtrent 600 000 Hazarer i Pakistan i dag, mens over 100 000 har flyktet ut av landet og regionen, fortsetter han.
Større oppmerksonhet fra verdenssamfunnet
De tre demonstrantene etterlyser at verdenssamfunnet i større grad skal ta tak i situasjonen.
- Det vil bli holdt demonstrasjoner i flere land, og vi ønsker å gjøre myndighetene bevisst på hva som faktisk skjer i Pakistan. Vi ønsker at flere land går sammen om å sette trykk på pakistanske myndigheter, og vi håper at dette etterhvert vil føre frem, avslutter de tre mennene.
De overleverte etter demonstrasjonen et brev til statssekretær i utenriksdepartementet Torgeir Larsen, og fikk lovnader om at politikerne skal følge opp saken.