Et steg nærmere malariavaksine
Etter 18 måneders testing ser framtiden lys ut for malariavaksinen. – Veldig gledelig, men for det er for tidlig å juble, sier generalsekretær i Leger uten grenser.
Hvert minutt dør ett afrikansk barn av sykdommen malaria, og søken etter en vaksine har pågått i over 30 år. Tirsdag kunne oranisasjonen PATH, som utvikler malariavaksinen, fortelle om gode resultater etter omfattende testing.
I løpet av et og et halvt år fikk små barn tre doser av vaksinen, RTS, S. I en pressemelding fra PATH forteller forskeren Halidou Tinto at vaksinen potensielt kan ha en betydelig innvirkning på folkehelsen.
– Familier med malariasyke barn vil kunne bruke færre ressurser på behandling, og ha mer tid til jobb eller andre aktiviteter. Selvfølgelig vil barna selv også høste fordelene av en bedre helse, sier Tinto.
Nesten halverte utbruddstall
Etter halvannet år førte vaksinen til en nedgang på nesten 50 prosent av malariautbruddene hos unge barn (5-17 måneder under første vaksinasjon). Hos spedbarn (6-12 uker under første vaksinasjon) var effekten noe svakere. Der ble kun en fjerdedel av utbruddene ble forhindret.
Sykehusopphold i forbindelse med malaria ble redusert med 42 prosent i løpet av disse månedene. Effekten av vaksinen viste seg imidlertid å bli dårligere over tid.
Kommer kanskje i 2015
Neste år presenteres resultatene etter 32 måneder. Da vil man kunne se effekten av den fjerde doseringen.
Nå vil legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline i 2014 sende inn en søknad til European Medicines Agency (EMA). Dersom EMA er postive til vaksinen, har Verdens helseorganisasjon (WHO) indikert at en anbefaling kan finne sted så tidlig som i 2015.
Mye som må gjøres
Generalsekretær i Leger uten grenser, Anne-Cecilie Kaltenborn, er glad for videre utvikling.
– Vi behandler til sammen 1,5 millioner mennesker for malaria hvert år. Hvis vaksinen kan redusere antall syke, så er det fantastisk, men vi holder igjen jubelen litt til.
Kaltenborn forklarer at det fortsatt er mye som gjenstår:
– Det er et problem at vaksiner generelt må holdes kaldt. Vi mener at vaksinene må gjøres mer robuste, fordi vi ofte jobber i områder med ingen eller ujevn strømtilførsel, som kan gjøre det vanskelig å holde vaksinen kontinuerlig avkjølt.
Man vet ennå ikke hva vaksinen vil koste, og i følge Kaltenborn har det mye å si.
– Vaksinen kan enten bli en luksus for de som har penger nok, eller et stort gjennombrudd for global helse, avslutter generalsekretæren.