Merkel i harnisk over amerikansk spionasje
Nå settes det sterke forholdet mellom USA og Tyskland på prøve. Majoriteten av tyskere støtter Merkels Obamakritikk.
Tidligere i høst kom det frem at amerikanske NSA (National Security Agency) har lagret store mengder data om tyske borgere, og i forrige uke ble det klart at rikskansler Merkel hadde blitt avlyttet i en årrekke. NSA har overvåket rikskanslerens telefon helt siden 2002, før hun tok over som statsoverhode, melder CNN.
Merkel, som har vært en uttalt støttespiller av USA, har tatt saken direkte opp med president Obama. USA vil trolig få en tøff jobb med å bygge opp forholdet landene i mellom, og må overbevise Merkel og tyskerne at ingen skade er skjedd, skriver CNN videre.
Var sikker på at hun ikke ble avlyttet
Merkel senest i sommer uttalte at hun garantert kunne snakke fritt på telefonen sin, uten fare for å bli avlyttet. Hun forsikret folket om at avsløringene om amerikansk avlytting ikke var et problem. Nå har hun snudd, skriver CNN.
Det tyske folket virker å støtte sin leder fullt ut, og en fjerdedel mener hun kunne vært enda mer krass i sin kritikk av de frihetene NSA har tatt seg.
Leder i NSA, Keith Alexander, sier derimot at overvåkning har vært viktig for nasjonal og internasjonal sikkerhet. Spesielt med tanke på terrorisme.
Selv om NSA nekter for at Obama visste om spionasjen på verdens mektigste kvinne, melder Dagbladet at den tyske avisen Bild am Sonntag kan avsløre at Obama har visst om avlyttingen i minst tre år. Det Hvite Hus skal ha vært usikre på om de kunne stole på Merkel, og ville derfor samle ekstra informasjon om alt hun gjorde.
I kjølvannet av Snowden
Helt siden Edvard Swodens avsløringer ble publisert av The Guardian i juni, har kritikken haglet mot amerikansk etterretning. NSA-sjef Alexander og andre etterretningsledere tirsdag vil bli grillet av europeiske utsendinger om spionasje på deres ledere og innbyggere, ifølge Reuters.
Senator Dianne Feinstein, som er leder for Senatets etterretningskomité markerer at hun og hennes gruppe er sterkt imot måten NSA har misbrukt sine rettigheter. Hun krever nå lovendringer som innskrenker mulighetene for å spionere på noen uten god grunn.
Den siste kritikken fra Europa føyer seg inn i en lang rekke av klager mot USA. De siste årene har det vært uttrykt stor misnøye mot blant annet fangeleiren Guantanamo Bay, som europeerne krever stengt. Europeiske ledere er også svært skeptiske til bruken av droner i kampen mot terrorisme i Midt-Østen.