Verdens kullforbruk øker
Mange land blir stadig mer avhengige av miljøforurensene kull. Dette skjer på tross av et stadig større press for fornybar energi.
Det viser studien til Global Carbon Projects, som ble publisert tirsdag.
I følge NRK viser den årlige analysen av mengden karbonutslipp blant annet at de globale utslippene fra forbrenning av fossilt brensel og sementproduksjon i fjor var rekordhøye 35 milliarder tonn CO2. Det tilsvarer 58 prosent over 1990-nivået.
Glen Peters er klimaforsker ved Cicero Senter for klimaforskning og en av forfatterne bak analysen. I et intervju med NRK peker han på den økonomiske veksten i land som India og Kina samt og den økonomiske krisen i Europa som årsaker til økningen i kullforbruk.
– Det har blitt et skifte tilbake til kullkraft fordi det er billig
Journalen har snakket med Jon Evang, kommunikasjonssjef i Miljøbevegelsen Zero.
– Kull er den verste forurenseren. Det er ikke så mye fokus på kull i Norge fordi vi ikke bruker det, men det er likevel sånn at de klimaendringene som oppstår på grunn av kullforbruk vil påvirke oss.
Han forteller at ZERO jobber for å fase ut bruken av kull i verden.
– Vi jobber blant annet for at oljefondet skal slutte å investere i kull.
Den siste klimarapporten fra FNs klimapanel viser at verdens samlede utslipp ikke kan overstige 2,9 milliarder tonn CO2 for at vi skal ha en sjanse til å holde global snitt-temperaturøkning under to grader. I dag er allerede 69 prosent av dette sluppet ut.
Det avholdes denne måneden klimamøte i Warzsawa, der omkring 190 land møtes for å komme nærmere enn internasjonal klimaavtale. Vertslandet Polen er en av verdens mest kullavhengige land. Polen har møtt kritikk etter at de tillot verdens kullforening å avholde sitt årlige internasjonale seminar i byen samtidig som klimamøtet pågår.
Nyeste utvikling er at flere miljøorganisasjoner har forlatt møtet i protest mot det de kaller mangel på ambisjoner.