Verdens toalettdag
En tredjedel av verdensbefolkning har ikke god nok tilgang til toaletter og sanitæranlegg. Som konsekvens av dette dør mellom 1600 og 2000 barn hver dag.
En del av FNs tusenårsmål er å halvere antall mennesker uten tilgang til enkle ting som rent vann, såpe og toalett i eget hjem. Selv om det går framover med arbeidet er man langt fra å nå målene om halvering. I dag markeres verdens toalettdag for å sette fokus på problemet.
Fremdeles tabubelagt
Martine Kværner Roberts, informasjonsrådgiver hos FN-sambandet har jobbet mye med denne delen av tusenårsmålene.
- Mange steder er det fremdeles tabubelagt å snakke om å gå på do. Da er det enklere å jobbe med for eksempel tilgang til rent drikkevann, et mål vi allerede har nådd, sier Roberts.
Å ha tilgang til et toalett i eget hjem er også med på å minske spredning av sykdommer. De vanligste sykdommene som kommer av dårlige sanitære forhold er diaré og tarmbakterier. I følge tall fra FN dør over 800 000 barn årlig av diaré, der flertallet av dem er under fem år.
- Vi ser at dette er et av de tusenårsmålene som man sliter mest med å nå, og hvis vi ikke gjør noe vil ikke målet bli nådd innen 2015, fortsetter Roberts.
Kvinner rammes hardest
Det står dårligst til med sanitærforholdene i Afrika sør for Sahara og i Sør-Asia. I områder med dårlig tilgang ser man også at særlig kvinner utsettes for ubehaglige opplevelser.
- Mange kvinner opplever å bli utsatt for overgrep i forbindelse med å finne et trygt sted å gå på do. Slik kan vi ikke ha det.
Det er derfor FN-sambandeet har valgt å ha et kvinnefokus på sin markering.
- Vi ser også at toaletter henger sammen med skolegang. Etter at jenter har fått mensen opplever de det ofte som ubehagelig å gå på skolen hvis den ikke har et toalett. Det kan også være at jenter får uønsket oppmerksomhet hvis skolen ikke har toletter, avslutter Roberts.