Flaggermus fløy 600 kilometer
BBC skriver om den lille flaggermusen som var førstemann av sitt slag til å krysse Nordsjøen.
Den lille rakkeren på 4-5 centimeter ble først merket med en ankelring av Daniel Hargreaves fra The Charity Bat Conservation Trust i 2012.
Så ble den oppdaget igjen, 600 kilometer unna, langs nordkysten av Nederland. Dessverre var flaggermusen død, men det stopper ikke vitebegjærlige forskere fra å lære av dens ferd. Ringmerkingen kan være med å løse et migrasjonsmysterie, ifølge eksperter BBC har snakket med.
Vanskelig å dokumentere
- Vi har bare ringmerket 34 flaggermus ved Blagdonsjøen, så å motta slik informasjon er helt utrolig; det er utrolig å tenke på at denne lille flaggermusen har flydd en avstand på minst 600 kilometer, og unngåt farer som veier, vind-turbiner og liknende, og for den å trygt krysse havet er bemerkelsesverdig, sier Hargreaves.
Flaggermusen, som er av arten Pipistrelli nathusii, er omtrent på størrelsen med en menneskelig tommelfinger, og veier mellom 6 og 16 gram. De ble først oppdaget på Shetlandsøyene i 1940-årene, og er kjent for å formere seg i England og Nord-Irland.
Nå har vi altså fått et første innblikk i flaggermusens migrasjonsvaner, noe som har vært vanskelig å dokumentere tidligere, siden flaggermusen er for liten til vanlig sporingsutstyr som brukes på fugler og andre større dyrearter.
Undersøkelser bekrefter reisevanene
Den har tidligere blitt observert på oljeplattformer og båter på Nordsjøen, men dette er første gang den har blitt bekreftet funnet på begge sider av havet.
BBC skriver også at undersøkelser gjort på det europeiske kontinent bekrefter at de små flaggermusene legger enorme avstander bak seg. Den reiser sør-vest på det europeiske kontinentet på senhøsten og om vinteren, og så kommer den tilbake østover om våren og sommeren.
Dr. Fiona Matthews fra Universitetet i Exeter analyserer nå funnet av den ringmerkede flaggermusen for å prøve å oppdage flere detaljer rundt dens utrolige reise.