Her er beviset: det er klimakrise
FN la fram en ny klimarapport natt til mandag. Den er mer omfattende enn noen tidligere rapporter.
Den nye klimarapporten ble lagt frem av FNs klimapanel, IPCC, mandag. Rapporten viser at klimaendringene som verden står ovenfor kan føre til lavere matproduksjon, utryddelse av arter, tørke og oversvømmelser.
Den nye klimarapporten er basert på de tidligigere spådommer om en temperaturøkning på mellom 0,3 og 4,8 grader og en havnivåstigning på mellom 26 og 82 centimeter. Det skriver VG.
– Forskjellen er at vi nå har mye mer informasjon, mye mer data. Bevisene er mange flere og mye sterkere, sier Richard Klein ved Stockholm Environment Institute og en av hovedforfatterne bak den nye rapporten til VG.
Rapporten bygger på 12 000 vitenskapelige arbeider, mange av dem nye siden forrige klimarapport i 2007. Generalsekeretær i Verdens Meterologiske Organisasjon, Michel Jarraud sa at dette dokumentet er det mest solide beviset det er mulig å oppdrive på noe vitenskapelige område.
Alvorlig situasjon
Hovedforfatterne av rapporten har fått inn og gått gjennom mer enn 50 000 kritiske kommentarer før fremleggelsen mandag. Rapporten er skrevet av 309 hovedforfattere. 1700 andre vitenskapsfolk fra universiteter og vitenskapelige institusjoner over hele verden har kommentert og kontrollert arbeidet. Dette skriver Aftenposten.
I rapporten kommer det fram at klimaendringene er i gang allerede, og at de vil bli sterkere for hver grad gjennomsnittemperaturen øker.
– Situasjonen er alvorlig. Flere hundre millioner rammes av endret vannforsyning, arter flytter, matproduksjonen er negativ, det blir helsekonsekvenser og økt dødlighet, ekstremhendelser truer liv og eiendom over hele kloden. Det er risiko for å nå vippepunkter i klimasystemet selv om vi ikke kan si nøyaktig hvordan. Menneskers sikkerhet trues, faren for konflikt kan øke, sa Rajendra Pachauri, leder for FNs klimapanel, under fremleggelsen av rapporten i Japan i natt.
Hele verden vil merke endringene
Rapporten viser at unike økosystemer som Nordishavet og korallrev står i høy fare for å bli utryddet med en temperaturøkning på 2 grader celsius. Det vil også bli konsekvenser for økosystemer i hav og ferskvann. Verdenshavene vil få et høyere syreinnhold og det vil true de mange artene som lever der.
På land vil dyr, planter og andre arter forflytte seg opp i høyden mot polene når temperaturene øker. Mennesker vil merke klimaendringene mer og mer ettersom tidene henruller.
Usikre konsekvenser
Men selv om klimaendringene er stadfestet, er det mye vi ikke vet om hvordan klimaendringene vil arte seg. Nøyaktig hvor kraftig den globale oppvarmingen blir, og hva som blir gjort de neste tiårene for å håndtere problemet, er det umulig å si sikkert. Det blir derfor vanskelig å forutsi en del av konsekvensene. Samfunnet må
– For eksempel vet vi ikke hva den økonomiske kostnaden vil bli hvis temperaturen stiger 1 eller 3 grader, sier forskningsleder Asuncion Lera St. Clair ved CICERO Senter for klimaforskning til NTB.