Kraftig økning i antall dødsstraffer

Amnesty International forteller om en økning i antall dødsstraffer på ca. 15%. Få land står for de fleste henrettelsene.

22 land i verden praktiserer bruken av dødsstraff. Illustrasjonsfoto: Flickr.com

– Den langsiktige, globale trenden er klar: dødsstraff brukes av en isolert gruppe land, og stadig færre land henretter. Dessverre har vi i 2013 sett  et alvorlig tilbakeslag i denne utviklingen, med både en økning i antall land som henretter og antall henrettelser, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge på Amnesty.no.

Torsdag kom den årlige dødsstraffrapporten fra Amnesty International, og viser en økning i antall dødsstraffer på rundt 25 prosent. Det er i hovedsak Iran og Irak som står for den kraftige økningen, og i begge landene ble det henrettet bortimot 100 personer mer i 2013 enn året før.

Et knippe land

Det er et knippe land som står for de fleste henrettelsene i verden, og disse landene er i stigende rekkefølge USA (39), Saudi Arabia (79+), Irak (169+), Iran (369+), med Kina tronende øverst med flere tusen tilfeller i følge organisasjonen. Dødsstraffantallet er en stathemmelighet i landet, og er derfor ikke offentliggjort.

Til sammen var det henrettelser i 22 land i 2013, mens det året før var 21. Indonesia, Kuwait, Nigeria og Vietnam gjenopptok bruken av henrettelser etter at flere år uten.

– Det er dramatisk når enkelt land velger å gjenoppta bruken av henrettelser etter år uten. Det viser et stort steg i feil retning, og Amnesty er bekymret for eventuelle ringvirkninger det kan ha i regionene, sier Egenæs.

Dødsstraff for mindre alvorlige forbrytelser

Metodene som ble brukt i fjor var halshugging, elektrisk stol, skyting, henging og giftsprøyte. Det var også flere tilfeller der dødsstraff ble brukt på ikke-voldelige og mindre alvorlige forbrytelser, som ran, narkotikaforbrytelser eller økonomiske forbrytelser. Ekteskapsbrudd og blasfemi ble også i enkelte land sett på som forbrytelser med dødsstraff til følge. Rapporten viser også at flere land har vage retningslinjer for det de kaller politiske forbrytelser, der Amnesty forteller at hensikten kan være å bli kvitt antatte eller aktive dissedenter. Offentlige henrettelser fant sted i Iran, Nord-Korea, Saudi Arabia og Somalia.

 

For å se kart over utbredelsen av dødsstraff, gå til Anmestys nettsider.