Ebola-epidemien fortsetter i Vest-Afrika
Og har siden februar 2014 krevd 135 liv.
Guinea er hardest rammet med 122 rapporterte dødsfall. Befolkningen i Vest-Afrika frykter at viruset skal komme ut av kontroll.
Sprer seg til naboland
Leger uten grenser, Verden Helseorganisasjon (WHO) og lokale myndigheter jobber på spreng for å forhindre spredning av viruset. Det har allerede spredt seg til nabolandene Liberia og Sierra Leone.
Grunnleggende dårlig helsevesen og en kultur preget av tradisjonelle ritualer gjør det vanskelig å få kontroll på spredningen av viruset. Det sprer seg eksempelvis blant mennesker som deltar i gravferder, hvor skikken er at de sørgende skal berøre den døde.
I Senegal har myndighetene stengt grensen mot Guinea for å hindre spredning. Og i Frankrike er helsemyndighetene spesielt oppmerksomme, fordi landet er et knutepunkt for flytrafikk fra Vest-Afrika. For ikke lenge siden ble et Air-France fly satt i karantene på Charles de Gaulle-flyplassen i Paris. Det var mistanke om at en av passasjerene var smittet.
– Unødvendig redsel i Norge
Ørjan Olsvik er professor i klinisk mikrobiologi og mener at frykten for at sykdommen skal spres til Norge er unødvendig.
– Sykdommen oppdages så raskt at man rekker å isolere den syke, før man rekker å smitte mange. Smittebæreren vil også kunne fortelle hvem han eller hun har kontakt med, slik at man også kan isolere dem. Kort tid mellom smitte og utbrudd, samt høy dødelighet fører til at viruset ikke rekker å spre seg, sier Olsvik.
Det beste en kan gjøre er å holde seg i isolasjon, slik at ingen blir smittet.
– I tidligere tider ble det i sentral afrikanske land fortalt at de som ble syke med feber og blod fra øye og ører holdt seg i sin hytte til de var død, forteller Olsvik.
90% dødelighet
Det fryktede viruset starter som en febersykdom. Deretter følger kvalme, oppkast og diaré. En får indre og ytre blødninger og kroppen rammes av multiorgansvikt. Den smittede dør i løpet av få dager. Ebolaviruset er et av de mest dødelige virusene i verden, med en dødelighet på opp til 90%.
Under kontroll
Guineas helseminister uttalte nylig at spredningen er nesten under kontroll. Han la også til at de ikke lenger ønsker å offentliggjøre antall dødsfall som følge av viruset, for å unngå panikktilstander.
World Health Organization har derimot uttalt at det vil ta fra to til fire måneder å få ebolaspredningen i Guinea under kontroll.
Forbereder seg i Norge
Olsvik mener at norske helsemyndigheter er godt forberedt om viruset skulle komme hit.
- En har egne luftfiltrerte ambulanser og isolasjonsavdelinger på sykehusene, forteller Olsvik. Forsvaret står også i beredskap om soldater på oppdrag i Afrika eller andre steder skulle bli smittet og bringe farlige smittsomme sykdommer til Norge.
Se hvordan de forbereder seg på Ullevål sykehus