Myndighetene i Kina nekter åpen nominasjon når Hong Kong skal velge sin øverste leder i 2017 Demonstrerer videre for demokratiske løsninger

11 dager etter opptøyene begynte, fyller studentene og Occupy Central fortsatt den tettbefolkede handelsbydelen Mong Kok i Hong Kong.

Thomas Sandmoen jobber som fulltidsfotograf og bor i Hong Kong. Han har fulgt demonstrasjonene i byen, de siste 11 dagene. Her fra Mong Kok.

– Mon Kok er kanskje den bydelen i verden med høyest befolkningstetthet . Der koker det enda, sier Sandmoen.

Fredag 26. September; Over 150 unge studenter prøver å ta seg inn i hoved -regjeringskvartalet i Hong Kong, hvor de ble møtt med pepperspray fra politi og sikkerhetsvakter, skriver Aftenposten.

Siden opptøyene startet har Hong Kongs gater blitt fylt av mennesker, på det meste mellom 60-70 000. Demonstrantene ønsker selv å kunne velge sine egne kandidater til nyvalg av byens øverste leder i 2017. I august kom det frem at Bejing ønsker å nominere to-tre kandidater som er valgt av en egen nominasjonskomité som skal dannes i forståelse med dagens Beijing-lojale valgkomité. Opposisjonen mener Kina gjennom denne løsningen vil få muligheten til å renske ut kandidater regimet ikke ønsker skal stille til valg.

Regimet har ikke endret sin beslutning

Regimet står fortsatt fast på sin beslutning om at nominasjonsprosessen skal være lukket. De fordømmer også de omfattende protestene.

– Beijing har vært veldig klare på at de ikke ønsker noen flere sammenstøt mellom politi og studenter, sier Sandmoen. Han er selv flytende i Kantonesisk og følger tett med på de kinesiske mediene.

CNN opplyser om at studentenes ledere og Hong Kongs sjefssekretariat skal møtes fredag. Samtalen ble arrangert etter at demonstrantene rundt myndighetenes hovedkvarterer ga embetsmenn bedre tilgang til bygningene. Media får være til stede under møtet.

Thomas Sandmoen mener Kina har undervurdert studentenes evne til å demonstrere.

– Det som har skjedd er at lederen, CY Leung har undervurdert studentenes evne til å protestere. De regnet sikkert med at det skulle vare i et par dager, og så stoppe etter at opposisjonen ble møtt av politiet. Isteden har også vanlige folk sluttet seg til protestantene, i protest mot politivolden som har funnet sted.

Ledelsen må lytte til folket

Sandmoen mener de Hong Kongs ledelse har insett at de må lytte til demonstrantene.

– De har valgt å tilby et slags kompromiss, med den samtalen på fredag, sier han.

Likevel tror han ikke Beijing kommer til å ombestemme seg.

– Jeg er helt sikker på at Beijing kommer til å gjennomføre det valget de har satt seg for 2017. Der kommer ikke folk i Hong Kong til å ha noe de skulle ha sagt.

Han forteller også at kinesiske medier opplyser om at myndighetene vurderer å ha en folkevalgt representant, som blir folkets røst fra Hong Kong i Beijing. De siste dagene har det vært mellom 10-11 000 mennesker i gatene.

 Foto Thomas SandmoenFoto Thomas SandmoenFoto Thomas SandmoenFoto Thomas SandmoenFoto Thomas SandmoenFoto Thomas SandmoenFoto Thomas SandmoenFoto Thomas Sandmoen