– Usannsynlig at noen vil dømmes nå som Duvalier er død, sier NTNU-lektor Jørgen Yri. Døde før rettssaken
Den planlagte rettsaken mot Haitis tidligere president, Jean-Claude Duvalier, kan bli avlyst etter at han 4. oktober døde av hjerteinfarkt.
– Han ble aldri dømt for noe, og ble heller ikke stilt skikkelig for retten. Jeg tror det er usannsynlig at noen andre vil bli det, i hvert fall under det nåværende styret. Nåværende presidenten, Michel Martelly, virker ikke veldig interessert i at noen skal dømmes, sier NTNU-lektor Jørgen Yri.
Det har vært planlagt en rettssak mot Jean-Claude Duvalier helt siden han returnerte til Haiti i 2011, etter mange år i eksil i Frankrike. Han var anklaget for korrupsjon, og flere hadde tatt til orde for at anklagene også skulle inkludere brudd på menneskerettighetene. Menneskerettighetsbruddene ble likevel ikke inkludert i den endelige tiltalen, som dermed bare omfattet korrupsjon.
Lars Leer, tidligere førsteamanuensis ved HiOA, er enig med Jørgen Yri.
– Det vil være komplisert å få noen dømt. Støttespillere rundt Duvalier vil konkurrere om makten, og det har vært og er mange menneskerettighetsbrudd på Haiti. Et problem er at han har ganske stor støtte i befolkningen, sier Yri.
– Jean-Claude Duvalier har vært et symbol
Jean-Claude Duvalier - ofte kalt Baby Doc - ble i 1986 styrtet av den haitiske befolkningen, etter 15 år som president. Han søkte eksil i Frankrike, og ble der i 25 år før han returnerte i 2011. Dette kan ha gitt han en spesiell status i den haitiske befolkningen.
– Duvaliers støttespillere har brukt han som en symbolfigur. Nå som han er død, vil det kanskje bidra til å avslutte en epoke, sier Leer.
Om en Duvalier-epoke er i ferd med å avsluttes, vil den også gjelde Jean-Claude Duvaliers far, François Duvalier. François Duvalier, som ofte ble kalt Papa Doc, regjerte fra 1957 til sin død i 1971. Både far og sønn Duvalier regnet seg som presidenter-på-livstid, og under deres regimer ble tusenvis av anti-Duvalierister torturert og drept.
– Duvalierismen lever godt videre gjennom den store makten presidenten har. Likevel er ikke styret i dag slik Duvalier-regimene var, til tross for feil og mangler. Det er ganske mange utfordringer på Haiti, men ingen av dem handler egentlig om Jean-Claude Duvalier. For Haiti sin del er han relativt perifer i nåtiden, sier Yri.
3,6 milliarder kroner kan være tapt
Både far og sønn Duvalier levde liv i luksus, mens store deler av befolkningen levde i fattigdom. Haitiske myndigheter mener at Duvalier-familien tok med seg 3,6 milliarder norske kroner i eksil. Disse pengene skulle egentlig brukes på landets utvikling, men man antar at den i stor grad gikk til Duvaliers luksusliv i Frankrike. Da de 25 årene i eksil var over, var formuen kraftig redusert.
– Noen av pengene ble tilbakeført. Baby Doc fikk sperret en del penger han hadde i Sveits, og det er spekulert i om det er grunnen til at han dro tilbake i Haiti i 2011. Men jeg tror at de pengene er å anse som tapt. Det hadde vært interessant å vite mer om disse pengene og hvor de ble av, sier Yri.
Leer mener at det er Haitis dårlige forhold til resten av verden som gjør tilbakeføring av pengene komplisert.
– Det blir ganske vanskelig å få de pengene tilbake. Frankrike har et veldig dårlig forhold til Haiti. Frankrike er den tidligere kolonimakten, og haitiske slaver gjorde opprør mot de franske slaveeierne sine. Etter at slaveriet ble opphevet på Haiti, ble haitierne overlatt til seg selv. Frankrike tok i mot Jean-Claude Duvalier, og Frankrikes rolle har vært viktig for hvordan man skal håndtere ham. Men det blir vanskelig å flytte pengene fra Frankrike til Haiti. Internasjonalt har også andre stormakter vært lite villige til å hjelpe Haiti, og dette har ødelagt for landet, sier Leer.
Haiti fortsatt preget av jordskjelvet
Haiti ble i 2010 rammet av et jordskjelv som la store deler av øyen i ruiner. Mer enn 220.000 mennesker ble drept, og mer enn 300.000 ble skadet. 1,5 millioner ble husløse, og 70.000 hjem ble knust. I 2013, tre år etter katastrofen, bodde fortsatt store deler av befolkningen i telt. De fattige ble dermed enda fattigere. Nesten 80% av befolkningen lever på mindre enn to dollar (omtrent 11 kroner) per dag.
Lenker
URL: http://memoria.ebc.com.br/ (Klikk på linken, og du kommer direkte til bildene av Jean-Claude Duvalier.)