Flere målrettede terrorister i Europa

Ny studie viser en økning av målrette angrep og en større andel soloterrorister.

Inger Haugland, Petter Nesser og Anne Stenersen diskuterer terror i dagens Europa. Foto: FFI

Forsvarets Forskningsinstiitutt la denne uken frem funnene fra en ny studie gjennomført av Petter Nesser og Anne Stenersen. De to forskerne har sett på jihadistiske terroristers måte å operere på i Europa fra 1994 og frem til i dag.

Iflølge Stenersen og Nesser har de viktigste endringene kommet i form av mer målrettede angrep, og mer bruk av soloterrorister.

Særlig ettertraktede mål de seneste årene har vært jøder, islamkritiske politikere og politikere som er positive til intervensjon i muslimske land, samt andre personer som anses å krenke Islam. Et godt eksempel er karikaturtegnerne.

- Al Qaida har mest sannsynlig opplevd et eksternt press, blant annet vet vi at det har vært sterke reaksjoner på at så mange muslimer døde under 11. september-aksjonen. Dette har skjøvet aktiviteten deres over på mer "legitime" mål, sier Anne Stenersen.

Bomber er fremdeles vanlig

Samtidig som andelen såkalte soloterrorister har økt, og konvensjonelle våpen som kniv og skytevåpen har blitt mer vanlig, legger studien vekt på at benyttelse av bomber fremdeles er den vanligste angrepsformen. Studien legger for øvrig stor vekt på 2008 som et år som skiller "før og etter" i denne studien.

Etter 2008 ser man en større variasjon av den typen bomber som benyttes. Stenersen påpeker allikevel at de bombene som enkelte soloterrorister lærer seg å lagefor eksemple ved hjelp av youtube-klipp, i langt mindre grad er vellykede eller dødelige.

Anders Behring Breivik sitt bombeangrep er derfor utypisk. Langt oftere mislykkes soloterrorister i sine forsøk på å benytte bomber i sine angrep, eller skadeomfangene er begrensede, sier Stenersen. Det er fremdeles de som blir trent opp i treningsleire i utlandet som i all hovedsak ender opp som vellykkede bombemakere.

Studien viser at det før 2008 kun ble utført ett angrep med kniv eller skytevåpen i Europa, mens det etter 2008 har det vært sju slike tilfeller. Dette ser derfor ut til å være en klar tendens, ifølge forskerne.

Utfordringer for fremtiden

PSTInger Haugland, avdelingsdirektør for Felles kontraterrorsenteret i PST. Foto: Johan Andreas Senstad HættaStudien danner grunnlag for å se på hvordan jihadistiske terrorangrep i Europa vil kunne se ut om tre til fem år.

Inger Haugland, avdelingsdirektør for Felles kontraterrorsenteret i PST, berømmer arbeidet de to forskerne har lagt ned. Hun påpeker at det har vært mye forskning på forebyggende arbeid, men at det har vært lite forskning på "Modus Operandi", altså forskning på hvordan selve angrepene er utformet.

Ifølge studien har 40 prosent av angrepene de senere årene blitt utført av soloterrorister. Samtidig blir kun 30 prosent av soloterroristers planer avslørt før selve angrepet har funnet sted.

På spørsmål om hvilke tiltak som bør styrkes med utgangspunkt av funnene i denne studien, svarer Haugland at forebyggende arbeid fremdeles står svært sentralt.