Kaptein risikerer dødsstraff i Sør-Korea

Påtalemyndighetene i Sør-Korea legger ned påstand om dødsstraff for kapteinen etter Sewol-ulykken, der 304 personer omkom eller er meldt savnet. Andre besetningsmedlemmer risikerer lange fengselsdommer.

Demonstrasjoner etter ulykken. Foto: Simon Hunter-Williams

Det er nå fire personer som er siktet for drap etter ulykken. Kapteinen Lee Joon-seok risikerer dødstraff, og det er lagt ned påstand om livstid i fengsel for ytterligere tre besetningsmedlemmer. I tillegg er det lagt ned påstand om 30 års fengsel for en kvinne som var ansvarshavende offiser idet hendelsen inntraff.

Dødstraff ble tidligere benyttet i Sør-Korea som et ledd i de politiske prosessene i landet. De som i dagens Sør-Korea blir idømt dødsstraff ender svært sjeldent opp med å bli henrettet. Sist gang dette ble gjennomført var i 1997.

Mannskapet på båten siktes for drap. De beskyldes for å ikke ha varslet passasjerene, og for ikke å ha latt de ta i bruk redningsvestene og livbåtene som var tilgjengelige ombord. Det er tilsammen 15 personer som nå står tiltalt for straffbare forhold, etter at passasjerene ble bedt om å holde seg på lugarene sine mens mannskapet forlot fergen i livbåter.

I etterkan av hendelsen har det vært massiv kritikk rettet mot styresmaktene i landet, håndteringen av ulykken og de manglende sikkerhetskravene i den maritime næringen.