Peter Handke kan vinne Nobelpris

Den omstridte forfatteren Peter Handke kan stikke av med Nobels litteraturpris i Stockholm i dag.

Foto: Journalen arkiv

Noen av de største litterære skikkelsene i verden samles i dag i Stockholm for å overvære utdelingen av den prestisjetunge litteraturprisen.

Prisutdelingen har blitt arrangert av Svenska Akademien siden 1901 og regnes som den viktigste litteratutprisen i verden.

Oddsen halvert

Bookmakernes to favoritter i år er kenyanske Ngugi Wa Thiong'o og japanske Haruki Murakami. Et lite stykke bak de har den omstridte østerrikske forfatteren Peter Handke også seilt opp blant favorittene.

Hanke vant Ibsens teaterpris i september og spillselskapet Ladbrokes tror det er en av grunnene til at Handke nå er i teten.

– Ibsen-prisen var en av årsakene til at våre analytikere tok med Peter Handke blant årets favoritter, bekrefter talsperson Alex Donohue i Ladbrokes til Dagsavisen. Donohue legger til at oddsen har sunket fra 33 til 17 for Handke etter at han vant Ibsenprisen.

Diktatorvenn?

Handke er en østerikksk romanforfatter som i flere tiår har blitt anklaget for å ha uttrykt støtte til  Slobodan Milosevic og betvilt hvorvidt diktatoren var ansvarlig for det bosniske folkemordet.

I 2006 holdt Handke en tale under Milosevics begravelse, hvor han snakket varmt om den serbiske diktatoren.

I september vant Handke Ibsenprisen på kontroversielt vis. I det han skulle motta prisen ble han møtt av en demonstrerende folkemasse som blant annet kalte han for en "fascist".

Alfred Nobel skrev i sitt testament at litteraturprisen skulle gå til "den som innenfor litteraturen har produsert det mest utmerkede i idealistisk retning."