Pro-vestlige partier kan vinne valget i Ukraina

Partiene som ønsker å ta landet i en vestlig retning, ligger an til å ha en klar seier etter søndagens valg.

Foto Frode Nagel Dahl

Det kriserammede Ukraina gikk til valg på søndag, og det er en kamp mellom å dra landet enten mot Vesten eller Russland.

På søndag kl. 08 lokal tid ble valglokalene åpnet for ukrainere. Over 6000 kandidater kjemper for 449 seter i parlamentet. Ifølge valgkommisjonen har over 52 prosent av befolkningen har stemt i valget.

Veien til Europa

Til nå er det 50.08 prosent av stemmene telt opp, og blokken til president Petro Poroshenko, som består av hans eget parti Solidaritetpartiet og partiet til den tidligere boxeren Vitali Klitschko, partiet Udar, har fått en oppslutning på 21,45 prosent, skriver BBC.

Det folkelige frontpartikoalilsjonen til Yatseniuk fikk 21,61 prosent av stemmene. Og partiet Selvhjelp, som er basert i Vest-Ukraina, fikk en oppslutning på 11,1 prosent og ble tredje størst i valget. Opposisjonsalliansen til Yanukovych, som ledes av tidligere energiminister Yuriy Boiki, har fått en oppslutning på 9,82 prosent, og blir dermed det fjerde største partiet.

Fikk ikke stemme

Rundt fem millioner ukrainske statsborgere i den russlandsanekterte Krim-halvhøya og de provinsene hvor konflikter fortsatt foregår mellom myndighetene og separatister, har ikke stemt på søndagsvalget, skriver VG.

De pro-vestlige blokkene med president Poroshenko i spissen hevder å ha et fredsplan for å løse landets problemer, og presidenten til den europeiske kommisjonen, Jose Manuel Barrosomener, sa at valget var en seier for demokratiet og agendaen til europeiske reformer.